„BANAĆANKE” IZ TORKA ČUVAJU TAJNE BAKINE KUHINjE, NEGUJU TRADICIJU I OBIČAJE I PRENOSE IH MLADIMA

Recepti pisani rukom, već izbledeli, pamte se i čuvaju
Iovog septembra krenula sam u Torak, u potragu za tajnom bakine kuhinje. Prethodnih godina nekako nisam imala sreće: dobijem recept, sve radim po njemu ali – nije to to. Zato sam se ponadala da ću na petoj po redu manifestaciji „Tajne bakine kuhinje”, koju organizuju vredne „Banaćanke”, biti bolje sreće… Prave se slani i slatki specijaliteti od testa sa kvascem, ali će se nagrađivati i najlepše uređeni štandovi…
Ovo mesto, u kojem sada živi oko 2.000 ljudi, poštuje se nacionalni identitet, čuva tradicija… Ima svoja udruženja, svoju kulturu, osnovnu školu… Ima i „Banaćanke”.
– Želimo da oplemenimo i unapredimo život u seoskim sredinama, da čuvamo, negujemo i predstavimo običaje i kulturu Torka, sela i stanovnike srpske i rumunske nacije koji tu žive. Udruženje se bavi i humanitarnim radom, kao i organizovanjem radionica u cilju očuvanja starih zanata i rukotvorina – objašnjava nam Svjetlana Marković, članica Udruženja „Banaćanke” dok u dvorištu škole „Dr Đorđe Kožbuk” izlagači postavljaju štandove.

xx - 1 B pobednice

ŠTRUDLE, ČVARCI, POGAČE, KIFLICE…
Izlagači su iz Srpskog Itebeja, Srpske Crnje, Alibunara, Česterega, Jankovog Mosta, Banatskog Karađorđeva, Vladimirovaca, Uzdina, Ovče, Žitišta, Međe, Banatskog Dvora, Banatskog Novog Sela, Novog Bečeja, Torka … Na štandovima – svega. Ima slatkih i slanih kolača, štrudli sa makom, rogačem, višnjama, šljivama, suvim grožđem, orasima, pa pogače, kiflice, pogačice, savijače, gibančice, salčići… Bilo je i čvaraka i voća – šta reći, svega na volju. Pa varjača, raznih posuda za pripremanje testa, peškira, vezenih domaćica, narodnih nošnji starijih od veka … Pravo bogatstvo.
I mada je tog 1. septembra sunce baš pržilo, ono nije smetalo ni izlagačima, ni posetiocima, ni učesnicima programa. „Deca Torka” su igrala i pevala, došli su i bajkeri iz „Pauka”. Žiri u sastavu dr Filip Baloš, Virđinija Petrović i Norika Raša vredno je radio…

xx - 1 C verica skundric vidovdan

SUSAM? NE, NIKAKO!
– Ocenjivanje slatkih i slanih jela nije bilo lako. Naravno, važno nam je bilo i šta je ušlo u sastav, jer su žene ostavljale i spisak sastojaka koje su koristile. Zamerili smo nekim domaćicama koje su upotrebile susam za posipanje. Većina žena je koristila mast, tek po neka ulje. Nijanse su presudile – naglašava predsednik dr Baloš.
Danila Kostić iz Jankovog Mosta, sa kojom su na manifestaciji „Tajna bakine kuhinje” bile i Vioara Zemen, Jelena i Igor Dostanić, kaže da su vanilice stari, popularni kolači, ali tu su i mekike.
Štand su najlepše uredile žene Udruženja „Mladost” iz Česterega: Snežana Marković, Nada Černopoljac, Stana Knežević i uvek nasmejana Slavica Mitrović. Osim rukotvorina, imale su domaći doručak od bosanskih uštipaka, slanine, sira, jaja, čvaraka, šunke, pršute, domaćeg hleba… Za ručak – pilav sa pilećim mesom i voće, a za večeru palentu, pite, kiselo mleko… Uz to, bilo je i kolača.
Zorica Marinkov, iz Kluba žena „Vredne ruke” iz Srpskog Itebeja, pravila je pogaču sa sirom i kajmakom.
– Od vode, kvasce i brašna, zamesi se mekše testo. Stavim ga u okruglu tepsiju, u sredini napravim malo udubljenje i napunim ga smesom od kvarenog sira i jaja. Preko toga prelijem mileram koji sama pravim – kaže Zorica.

xx - 1 D mladost cestereg1

STARINSKA PLETENICA I LEDENE KIFLICE
Članice Udruženja „Tanke niti” iz Novog Bečeja, Milka Perić i Edita Baraček, pletu ukusne poslastice. Edita nam odaje tajnu za hladne kifle:
– Obično se kvasno testo pravi sa mlakom vodom, a mi kvasac stavljamo u hladnu vodu i pustimo ga da naraste…
Tu su i Karađorđevčanke.
– Mesila sam štrudlu sa rogačem i osvojila drugo mesto. Potrebno je mleko, kvasac, mast, jaja, so, šećer i rogač. Svako kvasno testo mora da stoji i da odmara – objašnjava Veronika Okolišan, iz Udruženja „Penzionerke” iz Torka.
– Moja starinska pletenica – pogača je trećeplasirana. Recept je star 100 godina. Brašno, jedno žumance, mleko, kvasac, šećer… To se zamesi, pa se testo tegli, premazuje mašću i plete kao pletenica i odozgo premaže jajima. Kada se ispeče, onda se pospe šećerom u prahu – saznajemo još jedan bakin recept koji je sačuvala Anica Vojnović iz UŽ „Vidovdan” iz Banatskog Karađorđeva.
I dok sam posmatrala vredne Banaćanke, shvatila sam da, opet, nisam otkrila tajnu bakine kuhinje, uzalud recepti, saveti … Ustvari, jesam. Tajna je u lakoj ruci domaćice koja mesi testo, kao što kaže Verica…

xx - 1 E Edita iz Novog Beceja

 • ONE SU „BANAĆANKE”
  Slađana Kitaresku, Sanja Sekošan, Marina Popi, Doina Bute, Mirjana Vukmanović,Mihaela Raša, Ljiljana Babesku, Alina Arabela Jojić, Gabrijela Okolišan Lelea i Svjetlana Marković su članice Udruženja „Banaćanke” koje postoji od decembra 2013. godine. Posebno su ponosne na publikaciju „Torak – kultura i tradicija iz ženskog ugla”, koju su izdale početkom 2017. godine. Same su je osmislile, napisale, pronašle stare fotografije koje prate tekst o običajima i recepte za stara jela.
  – Registrovale smo i pripremu i posluženje keteringa u cilju promovisanja domaćeg proizvoda, jačanja ženskih organizacija i želje da ženu prikažemo kao važan stub porodice – upoznaje nas Sanja Sekošan, potpredsednica Udruženja.

xx - 1 F deca torka

 • PUŽIĆI SA ORASIMA NA ITEBEJSKI NAČIN
  – Pužići sa orasima su od ukiselog testa, ali ne sa mnogo kvasca. Testo se premaže nadevom od oraha i urola. Fil se pravi od mlevenih oraha i mleka ili pavlake. Kada se dobije dugački rolat, seče se na manje komade koji se ređaju u pleh jedan do dugog. I tako se dobija pogača od pužića. Onda se to prelije ušpinovanim šećerom i peče – kaže Budimka Arsenov iz Srpskog Itebeja, dobitnica prve nagrade.

 

 • BRAVO, VERO …
  Jedna od najomiljenijih učesnica manifestacije je Verica Škundrić, a kada je došla da primi nagradu čulo se: Bravo, Vero!
  – Prošle godine smo, kao i ove, bile prvoplasirane kada je reč o slanom jelu od kvasnog testa. I tada sam, kao i sada, pravila hleb, koristim vodu, so, kvasac… Testo mora da odstoji da bi hleb bio rastresit – rekla nam je ova vredna žena, članica „Vidovdana” iz Banatskog Karađorđeva.

 

 • NAGRADE
  Učesnice je u ime Opštine Žitište pozdravila Jelena Travar Miljević, a u ime domaćica predsednica Slađana Kitaresku. Najbolje slano jelo od testa sa kvascem spremile su članice Udruženja „Vidovdan” iz Banatskog Karađorđeva, zatim „Vredne ruke” iz Srpskog Itebeja i Udruženje iz Uzdina. U konkurenciji slatko testo poredak je: „Vidovdan” iz Banatskog Karađorđeva, „Torak” i žene iz Srpskog Itebeja.
  Ocenjivani su i štandovi koji su zaista bili izložba domaće radinosti i kolača. Najlepši su priredile žene iz Udruženja „Mladost”, Čestereg, Udruženje „Lumina”, Jankov Most bilo je drugo, a trećeplasirane su žene iz Srpskog Itebeja. Dok je žiri radio, Smiljka Jakšić iz Opštinskog sportskog saveza organizovala je igre spretnosti za učesnice.

MILENA BEČEJAC