SVETKOVINA U MUŽLJI JE TOKOM TRI DANA OKUPILA BROJNE POSETIOCE

Negovanje tradicije i kulture je stub opstanka

Nizom manifestacija i pažljivo odabranim programom za sve generacije, proteklog vikenda, od 8. do 10. septembra Mužlja je proslavila svoju slavu – tradicionalni buč. Vredni domaćini su se potrudili da za svakoga bude po nešto: koncerti, izložbe, folklorne izvedbe, štandovi, gastronomske đakonije, sportski turniri.
Centralna proslava održana je u subotu, 9. septembra. Započela je svečanom misom u čast oca Stanka Tratnjeka, sveštenika koji je nakon 54 godine službovanja ispraćen u zasluženu penziju. Istog dana održana je i sednica Saveta Mesne zajednice u prostorijama KUD-a „Petefi Šandor”. Prisutnima se obratio, sumiravši utiske između dva buča, Ervin Palatinuš, predsednik Saveta.

ZASLUGA PRIPADA MEŠTANIMA

Naglasio je značaj ove manifestacije, pohvalivši pre svega sugrađane koji su vodili računa o svakom detalju kako bi svetkovina prošla u što boljem redu.
– U prethodnom periodu asfaltirane su ulice Mađarske komune, Reves Antala, Hunjadi Janoša, Aranj Janoša, Braće Fogaroši, dok je Tot Ištvana, koja vodi ka „Peskari”, celom dužinom dobila nov put. Strugani asfalt posut je u Sunčanoj, Donjem redu, nastavku Jožef Atile i ispred ambulante. Za ovu prigodu je i naša crkva renovirana. Dobila je spoljašnji izgled kako i dolikuje. Radili smo na uređenju i ulepšavanju zelenih površina, popravljanju mobilijara, a osvanuli su i novi, interesantni murali. Sve ovo smo postigli zahvaljujući lokalnoj samoupravi, pokrajinskim sekretarijatima, državnim organima, Vladi Mađarske, ali i civilnim organizacijama na koje smo posebno ponosni – istakao je Palatinuš.
Sednici su prisustvovali i zamenik gradonačelnika, Saša Santovac, državni sekretari u Ministarstvima građevinarstva i finansija Emeše Lalić Urban i Jožef Kerekeš, kao i gradonačelnici svih bratskih naselja iz Mađarske.

POZIV MLADIMA
Posebnu pažnju i ovog puta privukla je zajednička izložba civilnih organizacija i udruženja. Nosioci ove, sada već višedecenijske tradicije, jesu članovi Kluba žena, slikara amatera i negovatelji starih običaja „Remus”. Priključili su im se i: DVD „Mužlja”, Lovačko društvo „Krasnica”, KUD „Petefi Šandor”, Moto klub „Roud flajers” (Road flyers ), ali i mnogi samostalni izlagači. Cilj je da kroz kreativne rukotvorine, izložbe slika i drugih predmeta prikažu svoj rad, ali i pozovu mlade da im se pridruže.

– Ovo je jedan od najposećenijih i najstarijih programa u okviru Buča. Veoma smo ponosni na činjenicu da u našoj Mesnoj zajednici aktivno deluje oko 20 organizacija i udruženja. Oni su bitan faktor, ključ sloge i zajedništva, jer čuvaju sve one narodne i kulturne vrednosti kojima se dičimo. Jedan su od stubova opstanka Mađara, mađarskog jezika, običaja i tradicije na ovim prostorima – rekao je Tivadar Borbelj, član Saveta.

U Katoličkoj crkvi sadašnji i bivši učenici Muzičke škole „Josif Marinković” sa svojim profesorima održali su zapažen koncert klasične muzike. Za dobru zabavu bili su zaduženi članovi Omladinskog foruma. U večernjim satima organizovali su žurku koja je okupila brojnu publiku, a veselje se nastavilo do kasnih večernjih sati.

Miroslava Malbaški
Foto: Tivadar Borbelj

NAGRADE ZASLUŽNIM MEŠTANIMA
Mužljanci su poznati kao vredni domaćini. Tokom godine se brinu kako bi njihovo mesto bilo što lepše i urednije. Za razvoj naselja nagrađeni su: Maja Gligić, Šandor Koso, Erika Čordaš, Laslo Vajda, Rozalija Boldizar, Ibolja Požar, Robert Kurunci, Šandor Njergeš, Gizela Rac, porodica Kočiš, Đerđ Šandor, Nandor Kovač, Ervin Zombori, Albert Erdei, Arpad Pakai i Kristijan Bodo.

MIHALJ SIVERI SKUVAO NAJUKUSNIJI PILEĆI PAPRIKAŠ
Na ovogodišnje kulinarsko nadmetanje prijavilo se blizu 20 ekipa iz cele Vojvodine. Žiri je pored ukusa i izgleda pomno pratio svaki korak pripreme jela i na kraju doneo konačnu odluku. Prvo mesto pripalo je Mihalju Siveriju iz Mužlje, vicešampion je Erne Tot, dok je trećeplasirani Vladimir Vujanić. Prema rečima prisutnih, pobede nisu prioritet. Bitna je dobra zabava i sticanje novih prijateljstava.

SPORTSKI VIKEND
Ženski rukometni klub „Lehel” i ove godine priredio je tradicionalni turnir. Prepodnevni časovi u subotu, 9. septembra, bili su rezervisani za mališane od 5 do 10 godina koji su nastupili u mini rukometu. Akcenat je bio na druženju, igri i zabavi.
Odigrano je 26. utakmica. Dečaci i devojčice došli su iz nekoliko gradova Vojvodine uz decu sa Gradnulice i domaćine.
U konkurenciji od šest ekipa, pionirke koje nastupaju za RK „Lehel” zasluženo su ponele titulu najboljih. Drugo mesto zauzela je Jabuka, a treće „Naftagas” iz Elemira. Učestvovali su i timovi iz Ade, Kikinde, Crepaje, ŽRK „Gradnulica” i drugi sastav domaćina. Igralo je oko 500 mališana, a rukometni vikend privukao je pažnju brojnih zaljubljenika u ovaj sport. Fudbaleri „Lehela” su svoj prvenstveni duel u sklopu A lige FSG Zrenjanin igrali na svom terenu, ali je ove godine slavlje pokvarila ekipa Gradnulice koja je savladala domaći tim sa 2:1.

D. Petrović