BELO BLATO DOBILO TITULU „AUTENTIČNOG SELA” JADRANSKO-JONSKOG REGIONA: Bogata ponuda za svakog turistu

Belo Blato se pored 40 sela iz sedam zemalja nalazi na mapi autentičnih sela. Tome je doprineo projekat „Jadransko – jonska mreža ADRIONET”. U toku 30 meseci koliko je trajao, izrađen je Akcioni plan razvoja sela, kupljen je i instaliran interaktivni totem koji turistima prikazuje sve znamenitosti i istoriju ovog sela, usvojen je italijanski model gostoljubive zajednice, a Belo Blato je našlo svoje mesto na mapi autentičnih sela, uz ona iz Italije, Grčke, Slovenije, Hrvatske, Albanije i Bosne i Hercegovine.

Svi partneri iz navedenih zemalja su predano radili kako bi promovisali svoja mesta i pomogla im da zadrže svoje stanovnike kao i da osmisle novi turistički proizvod koji će privući veći broj turista. Belo Blato se odlučilo za „Safari po obodu panonskog ostrva – Tragom mističnog hunskog ratnika – Atile Biča Božijeg“, koji nudi celodnevnu avanturu po obodu naše banatske ravnice, uz degustaciju lokalnih specijaliteta.

Završna konferencija će se održati u Bolonji (Italija) početkom sledeće godine, a na njoj će biti predstavljeni najznačajniji rezultati i postignuća projekta.

Projekat „Jadransko-Jonska mreža autentičnih sela” je finansiran sredstvima istoimenog programa Evropske Unije u iznosu od 1.287.950 evra, a realizacija traje od februara 2020. do januara 2023. Partner je Regionalni centar za društveno-ekonomski razvoj (RCR) – Banat, a osim Srbije učestvuju i Italija, Hrvatska, Bosna i Hercegovina, Slovenija, Albanija i Grčka.