„BISER NUTRI AKADEMIJA”: U Srbiji svako dvadeseto dete gojazno

Statistika pokazuje da je svaka peta osoba u Srbiji gojazna i da je svako dvadeseto dete ima višak kilograma. Od 1975. godine broj je udesetostručen, sa tendencijom daljeg rasta. Gojaznost nije samo estetski problem, nego važno zdravstveno pitanje koje je uzrok mnogih oboljenja, a sve navike kreću iz perioda detinjstva i najranijeg doba deteta, saopšteno je na prvoj online konferenciji o pravilnoj ishrani dece koju je u petak organizovala kompanija „Mlekoprodukt“, deo grupe Savencia Fromage & Dairy. Naime, kompanija je organizovala edukaciju dece, roditelja, predškolskog i školskog kadra o važnosti pravilne ishrane u razvoju deteta kroz projekat „Biser nutri akademija”.

– Posebno smo ponosni što u Srbiji sprovodimo prvu nacionalnu društveno odgovornu kampanju, „Biser nutri akademiju”, koja je posvećena našim najmlađim potrošačima kroz podizanje svesti o stvaranju zdravih navika u ishrani, vodeći se pristupom „Positive Food“ – istakla je Bojana Momčilov, menadžer za komunikacije.

Na konferenciji su učestvovali stručnjaci koji se bave zdravljem dece i izbalansiranom ishranom – dr Jelena Jovanović pedijatar, dr Snežana Dejanović, specijalista higijene i dijetolog i Leontina Vukomanović, pevačica, kompozitor i tekstopisac, koja je govorila o iskustvima u sticanju pravilnih navika u ishrani svoje kćerke. Tokom konferencije, stručnjaci su govorili o tri teme – načelima pravilne ishrane, zdravstvenom aspektu pravilne ishrane i sticanju pravilnih navika u ishrani. Naglašeno je da ishrana deteta treba da bude bazirana na namirnicama biljnog porekla, a neke nedostatke biljne hrane treba nadopuniti namirnicama životinjskog porekla. Veoma bitnu ulogu u formiranju pravilnih navika u ishrani, ima porodica, zatim vaspitači, vršnjaci, industrija i država koja donosi određene zakonske regulative i propise, istaknuto je tokom konferencije.

Na kraju, usledili su odgovori na pristigla pitanja koja su se odnosila na unos šećera, uvođenje dijeta za decu i kupovinu gotovih zdravih obroka.

Prvobitno zamišljena kao karavan koji bi obilazio gradove širom Srbije, informisao roditelje, decu i zaposlene u školama o načelima pravilne ishrane, „Biser nutri akademija” je usled korona virusa održana online i emitovana putem društvenih mreža. U planu je serija od pet edukativno – zabavnih događaja na ovu temu u Zrenjaninu, Beogradu, Novom Sadu, Nišu i Kragujevcu.

M. Bečejac

Izvor fotografija: FVS / Depositphotos