BLIŽI SE I KRAJ ŠKOLSKE GODINE I UPIS U PRVI RAZRED SREDNJE ŠKOLE

„Prevremeni” prijemni krajem maja

Đaci su se naodmarali tokom uskršnjih i prvomajskih praznika, ali sada im predstoji pojačani tempo učenja. Kraj ove školske godine se približava, posebno za maturante, koji se ranije raspuštaju. Njih očekuje završni ispit i upis u srednje škole za one koji završavaju osmi razred, odnosno izbor o nastavku školovanja za starije maturante.
Rangiranje za upis u srednje škole je na osnovu postignutog uspeha u VI, VII i VIII razredu, postignuća na završnom ispitu i skora na takmičenjima. Za specijalizovane gimnazije i odeljenja i umetničke škole je potrebno da učenik položi i prijemni ispit.

OBJEDINJENO NA PORTALU
– Portal Moja srednja škola (mojasrednjaskola.gov.rs) predstavlja platformu koja omogućava da se elektronskim putem završe sve aktivnosti i radnje u vezi sa prijemnim ispitom, završnim ispitom i upisom u prvi razred srednje škole za školsku 2022/2023. godinu. To važi za škole čiji je osnivač Republika Srbija, autonomna pokrajina ili jedinica lokalne samouprave, sa izuzetkom muzičkih, baletskih i specijalnih, škola za učenike sa smetnjama u razvoju i invaliditetom jer one samostalno realizuju upis. Na portalu se mogu proveriti informacije za konkretnog učenika, ali i pronaći statistički podaci o osnovnim i srednjim školama, kao i druge informacije koje mogu pomoći u pravilnom odabiru buduće škole – navodi se na sajtu Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja.
Na području srednjeg Banata, „prevremeno” polaganje prijemnog ispita je za specijalizovano odeljenje za računare i informatiku u Zrenjaninskoj gimnaziji i u Muzičkoj školi „Josif Marinković”.

MUZIČKA I GIMNAZIJA RANIJE UPISUJU
Na tri smera u SMŠ „Josif Marinković” ove godine za maturante otvorena su 32 mesta. Prijavilo se 20 zainteresovanih, od kojih dvoje želi vanredno da se školuje, kaže v. d. direktora Jelena Grbić.
Najveće interesovanje je za smer dizajner zvuka, za koji se prijavilo 10 kandidata, dva više od ponuđenih mesta. Za smer muzički saradnik zainteresovanih je tek troje, od osam otvorenih mesta. Vokalno instrumentalni odsek može da primi 16 učenika, a želju da budu muzički izvođači izrazilo je sedam maturanata. Veći broj kandidata prijave je podneo za više odseka, poručuju iz Muzičke škole.
Uslov za prijavu za vokalno instrumentalni odsek jeste da kandidati imaju završenu osnovnu muzičku školu, dok je za preostala dva moguće položiti diferencijalni ispit pre polaganja prijemnog.
Prijemni ispit održaće se 21, 22. i 23. maja, a diferencijalni će se polagati nekoliko dana ranije (16, 17. i 18. maja).
U Zrenjaninskoj gimnaziji đaci prijemni ispit za informatičko odeljenje polažu 21. maja.
– Već pet godina, naša Gimnazija ima specijalizovano odeljenje za računare i informatiku i interesovanje je uvek veće od broja učenika koje možemo da primimo – kaže Milan Radaković, direktor Zrenjannske gimnazije. – U toku je pripremna nastava iz matematike za zainteresovane đake, a njih je 28. Časovi su svake subote, u Gimnaziji. Inače, u ovo odeljenje može da se upiše najmanje 15, a najviše 20 učenika – naveo je Radaković.

M. Bečejac & J.Šormaz