BOGATA VINSKA KARTA DOMAĆIH VINARIJA : Od „merloa“, preko „šardonea“ do „bermeta“ i „rizlinga“

Kao omaž februarskim praznicima koji svetkuju vino, već treću godinu za redom Udruženje poslovnih žena ,,SOFIA“ organizovalo je danas u hotelu ,,Vojvodina“ manifestaciju pod nazivom ,,Vino – gutljaj ljubavi i zdravlja“, u čijem je sklopu prvi put održan i seminar posvećen vinu, ishrani i zdravlju ,,Wine food health connection“.

– Seminar je namenjen svim poštovaocima dobrog ukusa – vinarima, kuvarima i degustatorima. U okviru seminara održan je i mini-sajam vina i hrane, tokom kojeg su posetioci mogli da probaju proizvode registrovanih proizvođača – izjavila je Marijana Kerleta, predsednica Udruženja poslovnih žena ,,SOFIA“

Manifestaciju je otvorio pomoćnik gradonačelnika Duško Radišić, a na seminaru su govorili eminentni stručnjaci i poznavaoci vina – profesor Poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu dr Branislav Vlahović i profesor dr Slobodan Jović iz Zemuna. Prisutnima su se predstavile i privatne vinarije ,,Mačkov podrum“ i ,,Kovačević“, obe iz Iriga, vinarija ,,Vojnović“ iz Begeča, vinarija ,,Čoka“ i vinarija ,,Imperator“ – prva i jedina organska sertifikovana vinarija u Srbiji.

Vinska kultura u našoj zemlji nije na zavidnom nivou kao u drugim zemljama, a jedan od povoda ovog okupljanja je da se ta kultura popravi i podigne na viši nivo.

– U Srbiji je potrošnja vina veoma niska i tu zaostajemo za evropskim zemljama. Ljudi se opredeljuju za vina sa relativno nižom cenom, koja dominiraju u strukturi potrošnje. Naš cilj je da podignemo nivo kvalitetne proizvodnje autohtonih, domaćih sorti vina i da stranim turistima i domaćim gostima ponudimo što kvalitetniju vinsku kartu naših podneblja – ističe profesor Branislav Vlahović.

Sa južnih padina Fruške gore, iz fruškogorske prestonice Iriga svoja vina predstavio je ,,Mačkov podrum“. Ova sremska porodica koja se dugo godina bavi vinogradarstvom, dala je vinariji svoj zaštitni znak ,,špic namet“ familije – ,,mačak“.

– Vinarija ,,Mačkov podrum“ proizvodi razne sorti belih, crvenih i rose vina, a kao poseban i autentičan proizvod izdvojio bih piće namenjeno damama, a to je liker vino – pojačano alkoholno aromatizirano vino sorte bermet – priča Stanislav Gluvaković, agroekonomista i menadžer prodaje.

Vinarija Mačkov podrum

Prezentaciju o vinu, vinskoj kulturi i savremenim aspektima hrane i vina održao je stručnjak za vino profesor dr Slobodan Jović.

– Vino nije obično piće već dar od Boga. Zato ga moramo distancirati od ostalih pića. Ono ima svoju kulturu i filozofiju od samog spravljanja do ispijanja. Svaka faza je bitna – od porekla vinove loze, proizvodnje, podele vina, temperature, usluživanja i serviranja do čaše koja je poslednja odeća vina na putu ka našim čulima – precizira profesor Jović.

Profesor Slobodan Jović

Na seminaru su učestvovali i Udruženje somelijera Srbije (SERSA) sa predsednicom Đurđom Katić, a o tome kako vino utiče na naše zdravlje govorila je dr Slavenka Petković Ćurić, kardiolog.

Manifestaciju je podržala i Turistička organizacija Grada Zrenjanina.

 

M.Malbaški