BOGOJAVLJENJE 2021. GODINE: Liturgija u Ruskoj crkvi, u Kleku plivali za časni krst 

Sveštenici Hrama Svetog Arhangela Mihaila – Ruska crkva služili su liturgiju i juče, na Bogojavljenje, ali zbog epidemijskih neuslova, nije bilo „Plivanja za časni krst“, niti litije, kako je bilo uobičajeno do sada. Procena je organizatora da je epidemiska situacija onemogućila održavanje manifestacija koja je juče na jezeru kod Kulturnog centra trebalo da ima trinaesto izdanje.

Organizatori „Plivanja za časni krst“ su proteklih godina bili Pravoslavna crkvena opština Zrenjanin – Hram Svetog Arhangela Mihaila, Grad Zrenjanin i Kulturni centar Zrenjanina, a inicijator obnavljanja, 2009. godine, Udruženje „Ravnopravnost“.

– Obeležavamo i liturgijski proslavljamo Bogojavljenje u našem hramu, kako to uvek činimo, kao što je danas u svim našim pravoslavnim hramovima, uz prisutvo vernika i pridržavanje svih mera zaštite, zbog trenutne epidemiološke situacije – kaže jerej Veselin Vlaški, starešina hrama Svetog Arhangela Mihaila, koji je praznik vernicima čestitao na platou ispred hrama – Nažalost, ove godine nije bilo mogućnosti za održavanje „Plivanja za časni krst“.

Na platou su bile cisterne sa osveštanom vodom koju su brojni vernici točili u flaše i nosili u svoje domove, radi zdravlja. Veruje je voda koja se osveštana na ovaj dan posebno blagotvorna i prosvećuje dušu i telo. Čuva se do sledećeg velikog vodoosvećenja i nikada se ne kvari – prema hrišćanstvu, u njoj prebiva sila Duha Svetoga. Pozdravljali su se tradicionalnim pozdravom: „Bog se javi“ ili „Hristos se javi“.

– Praznici su nam u celosti dati kao prozori iz kojih dobijamo svetlost iz nebeske stvarnosti – rekao je, između ostalog u Bogojavljeskoj besedi, nadahnuto se obraćajući vernicima i čestitajući praznik, jerej Dejan Bojanić. – Ta svetlost nas greje, život daje i osvetljava puteve. Današnji praznik, u odnosu na sve druge praznike, izobilno izliva svetlost, s obzirom da nam se javlja sam Bog.

Plivanje za časni krst“ je ipak organizovano u Kleku, na popularnom „šlajzu“, gde je ova manifestacija postala tradicionalna – bilo je ovo 12. plivanje. Devetorica odvažnih mladića su plivala za „Časni krst“, a prvi je doplivao Nemanja Pudar, iz Ravnog Topolovca, učenik četvrtog razreda EGŠ „Nikola Tesla“ – Smer energetike, u Zrenjaninu. Igra fudbal u Fudbalskom klubu „Omladinac“ i planira da studira u Novom Sadu. Kako je izjavio, voda je bila hladna, ali ga je „grejalo“ plivanje za časni krst.

Vodu i časni krst je osveštao i blagoslovio plivače jerej Milan Petrović, starešina hrama „Svetih Otaca“, u Kleku.

Tekst i foto Branka Jajić