BORIS ČAKŠIRAN KOSTIMOGRAF I SCENOGRAF

velika 2 vojnicka 4 zena i vojska 2

Oduševljen sam glumcima – radi se velika kolektivna predstava

Autor likovne opreme za zrenjaninsku postavku predstave „Čovek je čovek” je Boris Čakširan, poznati kostimograf, koreograf, scenograf, dizajner… Kao kostimograf, sarađivao je sa najvećim kompanijama za izradu kostima u svetu (Vestern costume compani, Hollivood, Berman‘s & Nathan‘s, Bolshoj teatar). Godine 1995. on se okreće plesu, radeći u projektu za festival savremenog plesa u Bitomu u Poljskoj, da bi već sledeće bio gostujući koreograf za jednu od najelitnijih škola za savremeni ples u Izraelu – MASPA (Mateh Asher School for Performing Arts), koja koegzistira sa poznatom izraelskom trupom (Kibbutz Contemporari Dance Compani). Godine 1998. na inicijativu Fonda za otvoreno društvo Jugoslavije, osniva internacionalni edukativni projekat ERGstatus u Beogradu, sa ciljem da edukuje mlade igrače i koreografe, i predstavi im različite tehnike savremenog plesa, dovodeći mnoge priznate koreografe i pedagoge u našu zemlju. U predstavi „Čovek je čovek” povereni su mu scenografija i kostimografija.
Opširnije u štampanom izdanju

ANĐELKA NIKOLIĆ REDITELjKA O BREHTU I POSTAVCI U DVE CELOVEČERNjE EPIZODE

Okupacija, vojnici, rat, i žrtve

Zanimljiv i dugo očekivani pozorišni serijal „Čovek je čovek”, u režiji Anđelke Nikolić, biće premijerno prikazan u nastavcima. Prva epizoda će izaći 13, a druga 20. februara na velikoj sceni Narodnog pozorišta „Toša Jovanović”.
– Radnja je smeštena u kolonijalnoj Indiji Velike Britanije, u vremenu zatišja pred novi nalet rata. Sve počinje čak smešnom situacijom. Jedan vodni mitraljez ostaje bez jednog čoveka u napadu na jedan lokalni hram.

I. Božić

Opširnije u štampanom izdanju