BRAČNI PAR SANDRA I KAROLJ KANAS IZ MUŽLJE OTVORILI SU VEZIONICU

Uz pomoć povoljnih kredita do sopstvenog biznisa

Država podržava preduzetništvo na različite načine. Tako su pomoću start-ap kredita Privredne komore Srbije, supružnici Sandra i Karolj Kanas iz Zrenjanina, otvorili februara ove godine vezionicu koju su nazvali „Happy vez”. Kredit je na pet godina, sa grejs periodom od šest meseci.
Karolj je, kao i mnogi drugi, išao na obuku za izradu biznis plana. Potom je konkurisao, njegova poslovna ideja je prihvaćena i sada već ima prve poslove. Posebno ističe veliku pomoć koju je dobio od Karmen Lazić iz Privredne komore Srbije.
– Za mene je sve to bilo novo. Nije jednostavno dobiti kredit, ima dosta papirologije. Do sada nisam koristio nikakvu pomoć ili subvencije države iako imam registrovano poljoprivredno gazdinstvo. Zahvaljujući ljudima iz Privredne komore Srbije uspeo sam da prođem sve neophodne procedure i pokrenem sopstveni posao – ističe Karolj.
Epidemijska situacija je sve malo usporila, ali u roditeljskoj kući Kanasovih u Mužlji sada postoji vezionica koja izrađuje vez na tekstilu i gotovim proizvodima.
– Firma se bavi mašinskim vezom, a poslujemo na teritoriji Zrenjanina i cele Srbije sa svima koji su zainteresovani za naše usluge. Mašinski vez je moguć na duksevima, peškirima, majicama, kapama, keceljama, radnim uniformama… Radimo i ambleme sa logom preduzeća ili ustanove, sportskog kluba, kozmetičkih ili spa-centara. Kupili smo novu, kvalitetnu, kompjuterizovanu japansku mašinu „happy”. Koristimo kvalitetan konac, a imamo i ramove za veženje različitih veličina i oblika – objašnjava naš sagovornik.


Mašina ima programe za izradu veza za motive koji se traže. Ideja ima mnogo, a šta će se raditi zavisi i od želje kupaca. Vez zaista podseća na onaj tradicionalni, ručno rađeni. Tako izgleda i primerak materijala na kojem je vez karakterističan za mađarsku narodnu nošnju. On može da se nađe na odeći, a logo ili brend firme, čini da to bude lep poklon za poslovne partnere.
Da se za kvalitetan rad već zna, govori i podatak da mnogi kupci koji su nešto naručili, ponovo dolaze. Tako je iz jednog kozmetičkog salona stigla nova narudžbina da se izveze logo na peškirima. Takođe, dosta je onih koji su zaintresovani da nekoga za rođendan obraduju originalnim poklonom, pa se često veze ime slavljenika ili motiv koji on voli.
– Mi kažemo – vaša mašta, naš vez. Tek očekujemo da se posao proširi i da ulaganje i trud daju još bolje rezultate, što je za našu četvoročlanu porodicu veoma bitno. Za kredit je garant država, kada ga otplatimo vraća nam se 20 odsto. Verujemo da će do tada i porudžbina biti mnogo više, da ćemo raditi punim kapacitetom, jer je sve više onih koji su se uverili u kvalitet naših proizvoda – naglašava Karolj Kanas.
Porodica Kanas ima raznovrsna interesovanja. Bave se i proizvodnjom cvetnih rasada, a imaju i farmu koka nosilja. Vredni su, marljivi i uporni. Očekuju da njihov novi posao zaživi i da za vezionicu u ulici Servo Mihalja 86 čuje što više poslovnih partnera.

M. Bečejac