ČESTEREG: Etno-festival „Kuhinja mog zavičaja”

Najbolja proja na Etno-festivalu „Kuhinja iz mog zavičaja“, održanog u subotu u Česteregu, jeste ona koju su pripremile „Banaćanke“ iz Torka. Na drugom mestu je Udruženje žena „Narcis“ iz Kozaraca, a na trećem „Orhideja“ iz Banatskog Novog Sela. Najlepše su štand u etno-stilu uredile članice Udruženja žena „Livađanke“, na drugom mestu je „Vidovdan“ iz Banatskog Karađorđeva, dok su treće „Dvorčanke“ iz Banatskog Dvora.

Tako je odlučio žiri – Mira Vuković, Gordana Vojinov i Tatjana Kojić, a na manifestaciji je učestvovalo 12 udruženja žena. Festival  je održan u porti hrama posvećenog Svetom Iliji, u okruženju zelenila i dobrom raspoloženju kome su doprineli i gosti koji su učestvovali u kulturno-umetničkom programu.

Učesnice i goste je pozdravila Slavica Mitrović, predsednica Udruženja „Mladost“ iz Česterega, organizatora manifestacije.

– Ovo je drugi put da priređujemo „Kuhinju iz mog zavičaja“. Opredelile smo se da se žene takmiče u pripremanju specijaliteta od kukuruznog brašna – proje, ali smo u duhu očuvanja tradicije želele da nagradimo i udruženja koja su najlepše uredile štandove u etno-stilu. Mi smo mlado udruženje, postojimo dve godine, i drago nam je što su sa nama brojni gosti – rekla nam je Slavica Mitrović.

U programu su učestvovali članovi KUD-a „Petar Kočić“ iz Česterega, recitatori i glumci iz mesne osnovne škole, glumci Amaterskog pozorišta „Jovica Jelić“ iz Banatskog Karađorđeva, pesnici iz Kluba književnika „Branko Radičević“, Žitište.

M. Bečejac

Foto: Z. Dedić