ČITAOCI PIŠU: KAKO JE OBELEŽENO 50 GODINA FUDBALSKE DRUŽINE „NIKOLA TESLA 55”

Okupili se večiti mladići i šarmeri
Pre pet decenija, daleke 1966. godine, grupa dečaka Osnovne škole „Nikola Tesla” iz Zrenjanina (koja se nalazila na uglu ulica Nikole Tesle i Makedonske) počela je aktivno i organizovano da trenira i igra fudbal. Družinu „Nikola Tesla 55” na početku je vodio sportski i fudbalski pregalac, inače nastavnik tehničkog obrazovanja, Vasa Žarin.
Nedavno su se nekadašnji dečaci ponovo okupili da evociraju uspomene na zajedničkih pet decenija, da se podsete anegdota, fudbalskih utakmica. Sa njima su bili i prijatelji sa kojima su mnogo puta imali fudbalske megdane – Fagot, Kirća, Šica iz legendarnog Burenceta, „Šinvoza”, Sportskog saveza i dvorišta škole „Jovan Cvijić”. Tu su bili i učiteljica Zdravka Mihić, razredni starešina Živa Smederevac i nastavnici Smiljka Stankov i Radica Jankov.
Ime družina „Nikola Tesla 55” nije nastalo slučajno, jer je većina igrača rođena 1955. godine i išli su u pomenutu školu. Milorad Medić, Ivica Hinić, Čeda Đurić, Steva Uvalin, Dušan Milošević, Zoran Pepić, Jožef Mezei, Petar Kitarić, Sava Kralj, Milan Zečar su počeli ovu bajkovitu fudbalsku i sportsku priču, da bi im se ubrzo priključili nešto stariji i mlađi drugari iz iste škole: Duško Žarin, Dragan Terzin, Dragan Kuručev, Stanislav Košpetin, Milovan Bulatović, Jovan Cvetić, Dragan Protić, Brane Marčićev.
Više od četvrt veka nakon završetka škole nastavili su veoma uspešno da se takmiče na turnirima u malom fudbalu u karakterističnim dresovima crne boje, sa prepoznatljivom fudbalskom maštovitošću i lucidnošću. Nema ekipe koju nisu pobedili, a kada su u završnicama turnira gubili, uglavnom je to bilo na penale.
Danas su ovi prosedi „večiti mladići”, fudbalski šarmeri i zaljubljenici u ozbiljnim godinama. Okupljaju se ponajviše u čast prerano preminulih drugara Duška i Bulke i njihovog fudbalskog učitelja čika Vase. Tako su 10. septembra i počeli okupljanje – polaganjem cveća na njihove humke.
Druženje su, po tradiciji, nastavili na Sportskom centru igrajući fudbal protiv svojih prijatelja, zajedno sa svojim sinovima. A onda su, svi zajedno, sa članovima svojih porodica, nakon zdravica, uz jelo, piće i muziku nastavili da se sa radošću i zadovoljstvom vesele, ljubomorno negujući i čuvajući svoje višedecenijsko drugarstvo i prijateljstvo.
MILAN M. ZEČAR