ČLANOVI KULTURNOG CENTRA „SVETOZAR MARKOVIĆ” NEGUJU FOLKLOR, TRADICIJU, NARODNE OBIČAJE, MUZIKU, STARE ZANATE

Igraju u nošnjama koje sami izrađuju
U zgradi Mesne zajednice „Mala Amerika”, već pet godina gotovo iz večeri u veče, odjekuju pesma i igra članova Kulturnog centra (KC) „Svetozar Marković”. Zaljubljenici u izvorne narodne pesme iz svih delova grada ovde provode deo slobodnog vremena. Zahvaljujući posvećenosti direktora ovog Centra, Boška Šerbula, izrađuju i nošnje i prenose svoje umeće i veštine mlađim generacijama.
I na obeležavanju Dana Mesne zajednice „Mala Amerika”, 7. oktobra, oduševili su goste energijom, razigranošću i nošnjama koje sami šiju.
– KC „Svetozar Marković” osnovan je 17. januara 2012. godine na temeljima Vojnog-kulturno umetničkog društva „Svetozar Marković”, pri Garnizonu Vojske Srbije u Zrenjaninu – podseća se Boško Šerbula. – U želji da proširimo repertoar, osnovali smo Kulturni centar. Nastavili smo da radimo u okviru Ansambla narodnih pesama i igara koji čine Izvođački ansambl, dve dečje grupe i radionice za izradu narodnih nošnji.
Kulturni centar je osnovan radi očuvanja i negovanja folklorne tradicije i običaja našeg naroda, starih zanata, muzike, pesme i igre. Želja mladih koji tu rade je da deca nauče ko su i odakle potiču, da upoznaju i zavole narodnu igru, pesmu, muziku i običaje. Istovremeno, i da upoznaju narodne kostime i da nauče kako se neki od njih izrađuju, da se druže i odrastaju uz pesmu i igru sa vršnjacima, u zdravom okruženju.
– Negujući izvorno narodno stvaralaštvo postali smo prepoznatljivi u kulturno-umetničkom amaterizmu, a sa svojim bogatim programom nalazimo se u samom vrhu amaterskih ansambala – kaže članica Upravnog odbora i koreografkinja Jelena Brkić. Nastupali smo na mnogim pozornicama u zemlji i inostranstvu gde smo predstavili našu tradiciju. Ostali smo u lepom sećanju ljubiteljima folklora u gradovima Grčke, Mađarske, Poljske, Bugarske, Turske, Slovenije, Makedonije, Nemačke, Hrvatske, Austrije…
Kompletan scenski doživljaj ansambla upotpunjuju originalne narodne nošnje, kao i one koje su uspeli kvalitno da rekonstruišu, a najviše ih je izrađeno u radionici KC „Svetozar Marković”.
Članovi Centra ponose se vrhunskim Izvođačkim ansamblom, u okviru Ansambla narodnih pesama i igara. Raznolikost igara, ritmova, oblika i stilova, karakteristika su njihovog repertoara. Neguju narodne običaje kao što su svadba, slava, žetva, dodole, lazarice. Neumorno rade, ali još više uživaju – jednodušni su u oceni izbora svojih aktivnosti. Na repertoaru imaju davadesetak originalnih koreografija iz svih delova (koreoloških oblasti) naše zemlje.
U Maloj Americi, u ulici Kej 2. oktobar broj 17 počinje nova sezona, kao što to biva, a vrata su svima otvorena za sve nove članove…

RADIONICA ZA KOSTIME
Radionica za izradu i rekonstrukciju narodnih kostima nalazi se u prostorijama Kulturnog centra „ Svetozar Marković” i bavi se izradom narodnih kostima iz svih etnokoreoloških oblasti. Njihove rekonstrukcije narodnih kostima, tvrde u Centru, poznate su kulturno umetničkim društvima širom sveta i koriste ih u svakodnevnom radu za scensko izvođenje.

DEČJE GRUPE
Dečje grupe rade u dve kategorije, a u zavisnosti od uzrasta je i primeren repertoar. Svi volonteri (umetnički rukovodioci i asistenti) koji rade u Centru, usavršavaju se na seminarima folklora širom Srbije i tako stiču znanja koja kasnije prenose članovima Ansambla.
BRANKA JAJIĆ