NEDELjNO PRE PODNE NA AUTO PIJACI U ZRENjANINU – ŠTA SE NUDI, A ŠTA TRAŽI, KOLIKO KOŠTAJU POLOVNjACI

Svi očuvani, cena povoljna, a malo troše
Zrenjaninska auto pijaca nije ono što je bila, ponuda nije bogata kao pre desetak godina – upućuje nas u „stanje stvari” 35. godišnji Miloš Đurić koji je doterao da proda „opel kadet suzu”. Na fotografisanje ne pristaje, ali kaže: „Pitaj šta god hoćeš, sve ću ti reći! Mogu da ti preporučim automobile čiji vlasnici nisu danas na pijaci, da te uputim gde možeš da kupiš original delove”.
Pijačarina se već neko vreme ne naplaćuje, a Đurić kaže da ni na „najlon pijaci” u Novom Sadu nije mnogo bolje. Pijačarina je smanjena sa 1.150 na 350 dinara. Stevan Vukov nudi najluksuzniji automobil na pijaci – srebrnasti „mercedes 280” iz 2007. godine.
– Svako može da proveri kakav je auto i da ga provoza. Cena je 10.000 evra. Već dva meseca dolazim, ne baš sveke nedelje. Automobil je prešao 370.000 kilometara, a bez „generalke” može da pređe milion! – kaže Vukov.
Odlično očuvanu „fiat pandu” iz 2002. godine nudi penzioner Ištvan Hegediš iz Mužlje.
– Prvi sam vlasnik, sve dokumente imam, a uz kola idu i zimske gume. Nema nesporazuma. Prodavci otvoreno kažu šta nude, kupci šta žele i koliko mogu da plate, i to je to – ističe Hegediš.
Od više sagovornika čujemo konstataciju da „narod ima sve manje para” i da „skoro svako ko dođe kaže da je na minimalcu”. Jedno je sigurno – kibicera ima najviše.
Na pijaci nude i „pežoa”, tu je i jedan stari dobri, neprevaziđeni „Golf” (tako govori prodavac). Ima „renoa”, prodaju se i „alfa”, pa „audi”… Obraća mi se prodavac ruskih kola, 69. godišnji Sava Kojičić. I njegova priča je specifična.
– „Lada 110 efi” od 1.500 kubika odličan je auto, ali meni tako jak automobil više ne treba. Nećete verovati, ali u gradskoj vožnji troši najviše sedam litara benzina na 100 kilometara. Prešao je svega 80.000 kilometara, a proizveden je pre 16 godina! Nema korozije, bio je garažiran. Tu su dva kompleta letnjih i zimskih guma. Ruska mehanika ima prednosti. U gradu postoji i prodavnica rezervnih delova za „ladu”, a cena nije previsoka, samo 1.000 evra – iskren je Kojičić.
Pažnju privlači jedini britanski autobomil koji je bio u ponudi: „rover 25”. Vlasnik nije raspoložen za razgovor o ceni, ali vrednost potencira i naglašava da će se naći kupac, samo treba malo strpljenja.
Vlasnik „alfe 156” od 1.900 kubika i 166 konjskih snaga ne želi da kaže ime.
– Poneki kvalitetan auto može da se nađe, moja „alfa”, na primer. Prodajem je, a može i zamena za veći auto – kaže on.
Zanimljiv sagovornik je Bislim Beriša iz Kosovske Kamenice, čiji se otac još 1983. godine doselio u Zrenjanin. Po zanimanju je moler. Ima četvoro dece pa bi najradije doplatio za veća kola u zamenu za svoj „opel karavan”.

„BOŽIĆ AUTO SANjA” ZA REZERVNE DELOVE
Više prodavaca na autopijaci u Zrenjaninu preporučuje potencijalnim kupcima da „skoknu” do prodavnice „Božić Auto Sanja”. Tamo, putem elektronskog kataloga, kupcima nude kompletan asortiman rezervnih delova svih evropskih i japanskih automobila proizvedenih u poslednjih 30 do 35 godina.
Kažu da se traže kompletna kvačila, ležajevi, amortizeri, kočne pločice, setovi zupčastih kaiševa nemačkog, francuskog i italijanskog porekla, kao i sva elektrooprema, gde dominira „Boš”. Najtraženiji su delovi za „opelova”, „folksvagenova”, „renoova”, „citroenova”, „pežoova” i „fiatova” vozila. Problem nisu ni delovi za britanske automobile. „Tojota” i „suzuki” su najzastupljenije japanske marke.
Kompletna je i ponuda sredstava za zaštitu od korozije, motornih ulja i filtera za gorivo i vazduh, naplataka i patosnica. „Auto Sanja” se nalazi u Miletićevoj ulici broj 14. Radi od 9 do 17, a subotom od 8 do 13 časova. Telefon za informacije je 525-311.

MARIN STOJIN

xx-reportaze-1-a-auto-pijaca-mercedes-280-spreman-za-probnu-voznju