CRVENI KRST I TF ,,MIHAJLO PUPIN”: Predavanje o sprečavanju trgovine ljudima

Trgovci ljudima žive i u Zrenjaninu, na meti su sve mlađe osobe, najčešće žene, koje mogu da budu i žrtve, ali i učesnici trgovine.

Ovo se čulo danas na Tehničkom fakultetu ,,Mihajlo Pupin”, gde su volonteri Crvenog krsta Zrenjanin obeležili Evropski dan borbe protiv trgovine ljudima, zajedno sa studentima, a u saradnji sa Đačkim parlamentom.

Sa njima je bila i profesorka Smilja Nedeljkov, takođe volonterka Crvenog krsta Zrenjanin, do nedavno profesorka bilogije u Zrenjaninskoj gimnaziji. Pridružio im se i predstavnik Policijske uprave Zrenjanin MUP-a Republike Srbije.

Nakon kratkog filma u kome su predočene najčešće ,,zamke” trgovine ljudima Boris Vojinov, volonter Crvenog krsta, održao je predavanje vršnjacima kako prepoznati trgovce ljudima.

Savet predavača je da, kud god krenuli, informišu roditelje, priajtelje, rodbinu. I da prijave policiji sve za koje sumnjaju da se bave trgovinom ljudima.

Predavanju su prisustvovali i učenici osnovnih i srednjih škola koji su istog dana na Tehničkom fakuletu Mihajlo Pupin bili na času programiranja, predavači su bili studenti. Studenti i učenici su nakon predavanja imali mpriliku i da postavljaju pitanja. Potom su volonteri Crvenog krsta Zrenjanin otvorili informativni punkt u Ulici kralja Aleksandra Karađorđevića, broj 18. i pridružili se organizacijama i pojedincima, kako bi zajedno obeležili Evropski dan borbe protiv trgovine ljudima.

Tekst I foto B. Jajić

rsz_img_5749 rsz_img_5751