OBELEŽEN 14. JUN – SVETSKI DAN DOBROVOLJNIH DAVALACA KRVI

Za nečije bolje sutra

Mnogobrojni primeri ljudskosti iskazani su prethodnih godina. U trenucima najtežih borbi, kada je potrebna dragocena tečnost, nečije malo postaje sve. Zbog toga se transfuzija smatra humanim gestom. Svi oni koji se odluče na ovaj korak pokazuju visok stepen solidarnosti i želje da nekome izađu u susret.
Crveni krst Zrenjanin obeležio je 14. jun – Svetski dan dobrovoljnih davalaca krvi. Organizovan je prijem višestrukih humanitaraca u Velikoj sali ove ustanove.
Svečanosti su prisustvovali oni sugrađani koji su tečnost života donirali 100, 75, 50 i 35 puta, kao i dobitnici plakete „Široko srce”.

U SLUŽBI LJUDI
Neki od laureata osvrnuli su se na vreme kada su prvi put bili donatori. Dragan Dimić odazvao se ovom pozivu 75 puta.
– Sa 26 godina, kada sam bio u vojsci, krv je bila neophodna mom kolegi. Nisam se dvoumio. Pomogao sam mu. Nakon toga, nastavio sam da se solidarišem sa unesrećenima. Poseban je osećaj da ste nekome pomogli. Sada se odazivam tri puta godišnje – rekao je naš sagovornik.
Duško Marijanski, poput svog prethodnika, ovaj čin smatra velikom odgovrnošću. To je i njegov osnovni motiv. Do sada je učestvovao 50 puta. Veli, nastaviće i u budućnosti.

– Prvi put sam se na ovaj potez odlučio u četvrtom razredu srednje škole. Bilo je to iz čiste radoznalosti. Ranije me to nije previše interesovalo. U poslednjih desetak godina javljam se minimalno tri puta godišnje. Isto toliko dao sam je direktno, na molbu ljudi kojima je bila potrebna – rekao je Marijanski.
Veljko Šević do sada je bio human 35 puta. Na ovaj gest odlučio se kada je imao 22 godine. Iz ljubavi prema ljudima nije odustao.
– Uvek ima bolesnih kojima je neophodna. Mislim da je to nešto prirodno. Sa druge strane, dobro je i za zdravlje kako darodavca, tako i primaoca. Preporučio bih svima, koji se još nisu odlučili, da bez straha pokušaju – rekao je Veljko Šević.

DAJEMO DEO SEBE DRUGIMA
Nebojša Brdarić je krv podario 100 puta. Za RTV „Santos” je objasnio vlastite motive.
– Krv je bila potrebna koleginičinom sinu. Tada sam priskočio u pomoć. Divno se osećam svaki put kada tako nešto uradim i nastaviću dalje – kazao je Brdarić.

Među dobitnicima priznanja našao se i gradonačelnik Simo Salapura.
– Humanost je nešto što svako od nas treba da gaji, a davajući sebe pomažemo drugima. Prvi put sam to uradio na nagovor kolega sa fakulteta i to činim do danas. Pozivam sve građane da se priključe akcijama koje organizuje Crveni krst – izjavio je prvi čovek grada.

Nikola Stanić
Foto: Jovan D. Njegović i Grad Zrenjanin

HUMANOST NA DELU
Nosioci priznanja za 100 puta datu krv su Tibor Liptak i Nebojša Brdarić.
Đurica Eremija i Dragan Dimić su to učinili 75. Simo Salapura, Dragan Rajković, Slobodan Stefanov, Branislav Ćurčin, Zoran Erski, Duško Marjanski, Ljubomir Stanisavljev, Nenad Pavlica, Miodrag Marinković, Zoran Lojpur, Miroslav Maletić, Janoš Sekula, Milan Šljapić, Dragan Musić dali su 50 jedinica.
Dragan Rusovac, Milan Grujić, Milan Vujadinović, David Bartole, Solomon Forotičan, Saša Milankov, Dragan Todorović, Snežana Brđan, Risto Vulović, Aleksandar Tomić, Vladan Perišić, Veljko Perić, Siniša Salapura, Goran Mirč, Petar Vavan, Janoš Palatinuš, Novica Pašajlić, Janko Goda, Milan Rašeta, Klaudio Klopotan, Mile Mijin, Marko Kojdić, Ljubiša Kirćanski, Rade Miladinov, Nikola Grujin, Nađ Mihalj, Miodrag Vavan, Gordana Bošnjakov podarili su 35 puta tečnost života.

SOLIDARNI KOLEKTIVI
„Široko srce” se dodeljuje institucijama, obrazovnim ustanovama, kompanijama i udruženjima za doprinos dobrovoljnom davalaštvu krvi na teritoriji Grada.
Zaslužili su ga: Policijska uprava, Specijalna bolnica za rehabilitaciju – banja „Rusanda” Melenci, Sportski savez Grada Zrenjanina, Poljoprivredna škola i Mesna zajednica Stajićevo.