KREATIVNI PROJEKTI NASTAVNICE LIKOVNOG JASMINE RUNJO

Stvaranje ambijenta u kojem se svi osećaju prijatno

Postavka o geološkoj prošlosti Zemlje, Međunarodni dan ugroženih vrsta, scenografija i kostimi za predstavu „Suđenje Milošu Obranoviću”, Dan roze majica – Ljubavlju protiv nasilja, izložba za Svetog Savu, projekat „Zdravo rastimo”, neki su od kreativnih poduhvata koji su đaci OŠ „Petar Petrović Njegoš” ostvarili u prethodnoj školskoj godini. Njihov mentorka bila je nastavnica likovnog Jasmina Runjo.

U najvećoj zrenjaninskoj osmoletki radi već šest godina. Završila je slikarstvo na Akademiji umetnosti u Novom Sadu. Izlagala je na mnogobrojnim kolektivnim izložbama, a više od dvadeset puta samostalno. Dugi niz godina uspešno se bavi i dizajnom enterijera. U saradnji sa Narodnom bibliotekom „Žarko Zrenjanin” bila je zadužena za dekoraciju 50. Pesničke štafete.
Realizacija koje zamisli je bio najveći izazov?
– Kao najzahtevniji, izdvojila bih projekat „Pod okriljem nauke” na kom su radili učenici i njihove mentorke – nastavnice geografije, biologije i likovne kulture. Inspirisani posetom Prirodnjačkom muzeju u Svilajncu, želeli smo da se nova saznanja prodube i ispriča složena priča o geološkoj prošlosti Zemlje. Mamuti, dinosaurusi, planete, vulkani, akvarijum i stvorenja u prirodnoj veličini vidljivi su rezultat našeg kreativnog rada. Nastojali smo da deca na zabavan način povežu naučeno gradivo sa časova i kritički promišljaju.
Projekti su uvek dobrodošli, uči se kroz igru i kreativni rad. Koliko đaci sami utvrde svoja znanja, toliko i nastavnik uči sa njima.

Kako izgleda proces od rađanja ideje do njenog ostvarenja?
– Kada se pred nama nalazi tema, najpre zajednički istražujemo i razgovaramo. Promislimo o materijalima koji su nam dostupni. Bavimo se reciklažom. Tako nastaje voće od novina, praistorijska ptica od plastičnih flaša, eko kutak od čepova… Izazov nam predstavlja veliki broj novih ideja koje treba uklopiti u celinu i to što je proces stvaranja često nepredvidiv.
Koja je uloga učenika i kakve su njihove reakcije?
– Svako dete, bez obzira na talenat, daje svoj doprinos projektu i svi bez izuzetka učestvuju u stvaranju. Timski duh i podrška čine da često uradimo i mnogo više od prvobitno planiranog. Rezultat uvek bude sjajan, a energija koju pokrenemo izuzetna. Kroz igru učimo, stvaramo delo vredno pažnje i to nas raduje.
Zašto je važno vizuelno uređenje škole?
– Od mog dolaska u „Njegoš”, uz podršku kolektiva, zajednički unapređujemo vizuelni identitet škole. Ona treba da bude ambijent u kom se i đaci i zaposleni osećaju prijatno i doživljavaju je kao svoju drugu kuću.

Šta Vas inspiriše kad stvarate?
– Život je sam po sebi inspiracija i poziv na stvaranje. Svaki umetnik se izražava putem svog medija. Moj izbor je da putem slike, linije, boje i materije reagujem na impulse sveta i vremena u kome živimo.
Kako biste opisali svoju umetnost?
– Bavim se apstraktnim slikarstvom. Kombinujem tehnike, koristim razne materijale. Naziv mog prvog slikarskog ciklusa bio je „Potkožna kriptografija”. Tako bih i opisala ono što stvaram. Slika je šifrovani otisak unutrašnjeg bića, a na posmatraču je da pronađe onaj segment koji se obraća njemu lično. Svaka osoba pronalazi drugačiji ključ za dešifrovanje.

 

Na čemu trenutno radite?
– U pripremi su nove slike koje će publika imati prilike da vidi na mojoj samostalnoj izložbi sledeće godine. Takođe, u školi ćemo deo leta provesti radno, realizovati neke nove ideje, sa željom da septembar dočekamo u još lepšem i uređenijem ambijentu. Od nove školske godine, prvi projekat sa decom biće pripreme za manifestaciju Evropsko selo: nova zemlja, novi izazovi!

J. Šormaz
Foto: Arhiva Jasmine Runjo