DEJAN KARLEČIK, DIREKTOR NARODNOG POZORIŠTA „TOŠA JOVANOVIĆ”

Promovisaćemo domaće savremene pisce

Zrenjaninski teatar privodi kraju još jednu više nego uspešnu sezonu. Premijerno je odigrano osam predstava – po četiri na Dramskoj i Lutkarskoj sceni. Oba ansambla vratila su se sa mnogobrojnih festivala ovenčani nagradama. Teško je izdvojiti komad koji je najviše privukao Zrenjanince. Posebno se vodilo računa o najmlađima i adolescentima.
Kolektiv je pretrpeo određene promene. Dramski sastav napustio je Milan Kolak. Međutim, on će nastaviti da igra u svim predstavama koje su na repertoaru i sledeće sezone. Ugovore je potpisalo dvoje novih glumaca: Miloš Lazić i Ana Čupić, koja se priključila lutkarima. Direktor Dejan Karlečik ukazuje na neophodnost da se ansambli podmlađuju. Prema njegovim rečima, osvojena priznanja potvrda su kvaliteta rada.
– Od velikog je značaja to što smo se vratili na određene festivale. Po statistici koju vodimo, iz sezone u sezonu broj posetilaca povećava se za više od 1.000. Cilj nam je da se u narednoj sezoni on udvostuči.

Šta je, između ostalog, obeležilo sezonu 2023/2024?
– Počela je premijerom „Ljubinka i Desanke” u režiji Milana Neškovića. Tokom repertoarskog i festivalskog života pobrala je sjajne kritike, ali i velike nagrade. Najpre su na Danima komedije u Jagodini glavni protagonisti Sara Simović i Milan Kolak, proglašeni za najbolje mlade glumce. Mariji Kalabić pripalo je priznanje za scenografiju. Mesec dana kasnije stigla je nagrada sa 8. šabačkog „Pozorišnog proleća”. Velik uspeh u Rakovici jesenas je doživeo „Dečko iz poslednje klupe” rediteljke Tijane Vasić. Autorski projekat Borisa Liješevića „Šta će biti sa svima nama” na Festivalu prvoizvedenih predstava u Aleksincu publika je odabrala kao najbolji. Premijerno je izvedena dugo najavljivana „Gospođa ministarka”. Izazvala je veliko interesovanje publike. Godinama nismo imali situaciju da su tri-četiri izvođenja unapred rasprodata istog dana kada objavimo repertoar.
Ni Lutkarska scena ne zaostaje?
– „Pradevojčica” se iz Subotice vratila sa Međunarodnog festivala pozorišta za decu sa Gran prijem, što je za nas veliki uspeh. Na 54. susretu Profesionalnih pozorišta lutaka Srbije osvojila je još jedan Gran pri i svi njeni segmenti su ovenčani sa ukupno devet nagrada. To je, za sada, naš najnagrađivaniji komad. U novu godinu smo ušli sa velikim ambicijama i uspeli smo da izvedemo po dve premijere na Lutkarskoj i na Dramskoj sceni. Za sam kraj tu je komad o našem velikom naučniku Mihajlu Pupinu inspirisan njegovom autobiografijom „Od pašnjaka do naučenjaka”. Dramatizaciju je uradio Uglješa Šajtinac, a režiju potpisuje Petar Pejaković.
Nedavno je u našu kuću pristigla i nagrada „Zmajevih dečijih igara” za doprinos razvoju pozorišta za decu i promovisanje dečije literature.
Kakvi su planovi za naredni period?
– „Gospođa ministarka” je do sada igrana samo „u kući”, a od jeseni će publika imati priliku da je vidi na Festivalu profesionalnih pozorišta Vojvodine, koji se ove godine održava u Subotici. Pored nje, selektor Festivala odabrao je i lutkarsku „Giga pravi more”, koja je učestvovala i na LUT festu u Istočnom Sarajevu, gde je na publiku ostavila snažan utisak. Komad „Miša Idvorski Pupin” na poziv Ministarstva kulture Crne Gore sledeće nedelje putuje na Međunarodni dečji festival u Kotoru, a dan kasnije i u Podgoricu. To je veliki uspeh za naše lutkare, jer posle 17 godina ponovo učestvuju na ovoj smotri.
Nade polažemo i u dva savremena dramska komada: „Telefon mrtvog čoveka” i „Efekat”. Dramci će svoje umeće prokazati u Bitolju sa „Romeom i Julijom” na „Šekspir festu”. Reč je o reviji međunarodnog karaktera. Dan kasnije, u vidu gostovanja i početka dobre saradnje sa Narodnim pozorištem iz Bitolja, izvodimo „Don Žuana” koji je i ove godine bio na „Danima Igora Vuka Torbice” u Novom Sadu.
Iznenađenje za publiku biće nova predstava kojom će biti otvorena sledeća sezona?
– Nekako se poklopilo proglašenje Zrenjanina za nacionalnu Prestonice kulture 2025. sa repertoarskom politikom za narednu sezonu u kojoj ćemo promovisati domaće, savremene pisce i nacionalne junake kakav je Mihajlo Pupin. Na jesen nas očekuje rad na komadu „Đuka” spisateljice Milice Konstantinović, u režiji Ane Tomović, što će biti praizvedba. Trenutno je raspisana audicija za tri ženske uloge, a pravo učešća imaju mlade glumice ili studentkinje glume.
Jedna od ideja biće i organizovanje gostovanja drugih pozorišta u našem gradu u većoj meri nego do sada. Cilj je da ovdašnja publika vidi i druge ansamble i njihove predstave.

M. Malbaški