DA LI I NA KOJI NAČIN SE SPROVODE MERE ZAŠTITEU PREDŠKOLSKOJ USTANOVI ZRENJANIN

Boravak uz distancu i pojačanu higijenu

Nova školska godina sa 1. septembrom startovala je i za 2.512 mališana koji su krenuli u Predškolsku ustanovu Zrenjanin, kao i za zaposlene u njoj. Od ove školske godine počeo je da radi i vrtić „Bubamara” kao 20. objekat koji je otvorio svoja vrata deci iz naselja Putnikovo.
Uoči početka roditelji su anketirani, u zavisnosti od potreba, da li žele da njihova deca idu u vrtić svakoga dana i neposredno da učestvuju u vaspitnom radu, povremeno dolaze u vrtić, a dok borave kod kuće rade onlajn, ili potpuni rad onlajn uz podršku vaspitača.
Za boravak dece u vrtićima se izjasnilo 88 odsto roditelja. Za drugu opciju bilo je 9 odsto, dok se za treću izjasnilo 2 odsto mama i tata, saopštila je podatke Tatjana Lojović, pomoćnica direktora u Predškolskoj ustanovi Zrenjanin i navela da su u skladu sa preporukama Ministarstva, napravljena i tri modela funkcionisanja Ustanove.

VEĆINA ZA NEPOSREDAN RAD
– Od ukupnog broja upisane dece, 2.512, u svim vrtićima je na početku nastavne godine bilo prisutno 1.705, što znači 67 odsto. Sva deca koja borave u njima morala su da imaju obaveznu potvrdu o lekarskom uverenju da je dete zdravo i vakcinisano. Svakodnevno vodimo evidenciju o broju dece u objektima. Vodili smo računa da se sve grupe formiraju u skladu sa normativima – ističe Tatjana Lojović.
Na pitanje koje se preventivne mere sprovode na nivou Ustanove, Tatjana Lojović je ukazala da se u vrtićima i inače sprovode veoma opsežne higijenske mere.
– Sve neophodne radnje koje Predškolska ustanova inače sprovodi tokom školske godine, a posebno u onim delovima godine kada je sezona kapljičnih infekcija i gripa, na snazi će biti i dalje. Preporučene mere za zaposlene i za roditelje biće istaknute na oglasnim tablama u vrtićima, kako bi svi bili upućeni u procedure sprečavanja širenja korona virusa i kako bismo zajednički delovali u cilju zaštite zdravlja u svim našim objektima Predškolske ustanove – istakla je Lojović.

DEZINFEKCIJA I MASKE
Na ulazu u svaki vrtić postoje dezobarijere koje su natopljene dezinfikacionim rastvorom, kao i dozeri za dezinfekciju ruku. Redovno se sprovodi detaljno čišćenje prostora, pribora i opreme, a kako ističe Lojović, prostorije se učestalo provetravaju. Ne koriste se klima uređaji.
– Pomoćne radnice, čim se obavi prijem dece, odmah dezinfikuju taj prijemni prostor. Igračke se peru i dezinfikuju nakon odlaska dece, a povukli smo one igračke koje su napravljene od tekstila i plišane. Pojačano je pranje i dezinfekcija podova, vrata, stolova, stolica, kvaka, prekidača itd. Ovo se čisti najmanje dva puta u toku dana, a po potrebi će biti i češće.
Sprave u dvorištu se svakodnevno prskaju sredstvima za dezinfekciju, posteljina se redovno menja, a kreveti su razmaknuti zbog distance. Naravno, osoblje je obavezno da nosi zaštitne maske – navela je pomoćnica direktora Predškolske ustanove.
Na pitanje da li se promenila procedura prilikom dovođenja dece u vrtić, Tatjana Lojović je napomenula da se svakom detetu meri temperatura pri dolasku u vrtić bezkontaktnim toplomerom i da do sada nije bilo slučajeva obolevanja dece u Predškolskoj ustanovi Zrenjanin.

IZOLACIONE SOBE
– Osobe koje dovode i odvode dete iz vrtića obavezno moraju da nose zaštitne maske tako da pokriju nos, usta i bradu. Predaju dete vaspitaču na mestu koje je predviđeno za prijem. Pri svakoj sumnji na postojanje respiratorne infekcije deteta, roditelj će biti odmah obavešten, a do dolaska roditelja o njemu će se brinuti zaposleni u izolacionoj sobi koja postoji u svakom vrtiću. Ukoliko dođe do oboljevanja člana porodice ili deteta od kovida, roditelj je u obavezi da obavesti vaspitača – istakla je Tatjana Lojović.
Dežurni vrtići su radili i tokom letnjeg raspusta, a broj dece je bio približno isti kao i obično tokom letnjeg raspusta. Sve preventivne mere sprovođene su i tokom leta.

 

  • I RODITELjI POŠTUJU MERE
    – Mlađi sin nam je ove godine krenuo u vrtić. O odlaganju polaska zbog virusa nismo razmišljali. Stariji sin ide u školu, muž i ja radimo, tako da smo svi iz porodice u stalnom kontaktu sa ljudima. Trudimo se da poštujemo sve mere, kako bismo bili bezbedniji – rekla je Aleksandra Mijatov.
    Roditeljima i deci, kako naša sagovornica navodi, pri ulasku u vrtić meri se temperatura, a dezinfekcija je obavezna. Zamoljeni su da se, kada dođu po decu, što kraće zadržavaju u vrtiću i okolini kako se ne bi stvarala bespotrebna gužva.
    Jedna sugrađanka obratila nam se putem zvaničnog Fejsbuk profila lista „Zrenjanin” koja je reagovala na brojnost i ne nošenje maski kada su deca u pitanju.
    – Grupa predškolaca u jednom vrtiću broji tridesetoro dece. Maske se ne nose u vrtićima! Decu po školama dele u grupe i maske su obavezne. E, neka nam neko objasni iz struke, je l’ to korona preti školama, a vrtićima ne? –svoju zabrinutost izrazila je sugrađanka Ana Stojšić eks Ninković.J. Š.

S. Vorkapić