DA LI JE FABRIKA VODE „NA DOHVAT RUKE”

Hoće li neko izvaditi kestenje iz vatre?

Sudbina postrojenja za prečišćavanje pijaće vode, završenog još sredinom prošle godine u neposrednoj blizini izvorišta Javnog komunalnog preduzeća „Vodovod i kanalizacija”, u rukama je Vlade Republike Srbije, Grupe „Zilio” koja je podigla postrojenje, gradske vlasti i kreditora – austrijske „Erste banke”.
Investitor fabrike vode, Grupa „Zilio” DOO, oglasio se ponovo saopštenjem čija je suština u činjenici da je fabriku izgradio sopstvenim i kreditnim sredstvima, pri čemu je učešće konzorcijuma 40, a austrijske „Erste banke” 60 procenata. Tvrdi se takođe da je fabrika građevinski i tehničko-tehološki finalizovana i da je u nju ugrađena najsavremenija oprema renomiranih proizvođača, kao što su „Simens”, „Grunfos”, „Bajer” i drugi.
Važan deo saopštenja jeste i da je u avgustu prošle godine fabrici odobren probni rad koji je trajao 12 dana. U saopštenju stoji da je kvalitet vode u granicama Zakonom propisanih parametara za sve sastojke, pa i problematični organski vezan arsen – zbog kojeg je njena upotreba za piće i pripremu hrane 2004. godine i zabranjena. U granicama prihvatljivog su, tvrdi se, i huminske materije koje vodi daju miris i obojenje. To su, kako navodi „Zilio”, potvrdile laboratorije Zavoda za javno zdravlje Zrenjanin i privatna laboratorija „Anahem”.
Međutim, „Zilio” DOO ocenjuje da se našao u makazama administracije – dok Ministarstvo građevine smatra da se to preduzeće može baviti prečišćavanjem vode za piće, Ministarstvo zdravlja je na suprotnom stanovištu i odbija da uputi inspekciju, tvrdeći da privatno preduzeće ne može imati nikakvog dodira sa pijaćom vodom.
– Neko od njih je u pravu, a neko nije. Ko god da je u pravu, jedno je sigurno mi, kao investitori, ni na koji način nismo krivi, a samo mi i građani koji kupuju flaširanu vodu ili piju zagađenu iz vodovoda, trpimo štetu. Naravno, potencijalno je ugrožena i „Erste banka” – zaključuje se u saopštenju Grupe „Zilio” DOO.
– Od najave da će se ovaj problem „vrlo brzo” rešiti uz pomoć Vlade Republike Srbije, prošlo je osam meseci. Ništa što se radilo ili se radi po ovom pitanju ne liči na hitno rešenje.
Nijedno obećanje dato građanima, a i nama, nije ispunjeno. Nijedan ugovor nije ispoštovan, pa smo prinuđeni da naša prava branimo i ostvarimo pred nadležnim sudovima. Investitori će sigurno dobiti sudski spor jer su svoje obaveze ispunili, ali će građani Zrenjanina, u još nekoliko godina, nažalost, koristiti neispravnu vodu – stoji u saopštenju investitora.

 • PROBNOG RADA NIJE BILO
  Tokom avgusta 2017. iz česmi je potekla voda koja se već na prvi pogled dosta razlikovala od one koju znamo. Bila je bez mirisa i boje, prihvatljivog ukusa. To nije dugo trajalo – postrojenje je brzo prestalo da radi.
  Bivši direktor JKP „Vodovod i kanalizacija” Ivan Dević više puta je demantovao da je uopšte reč o „probnom radu”.
  S druge strane, u Zavodu za javno zdravlje smatraju da postrojenje nije radilo dovoljno dugo, niti je uzet dovoljan broj uzoraka sa odgovarajućeg broja mesta, pa se iz rezultata ne može izvući pouzdan zaključak o tome da li je zadatak uopšte izvršen. Kako smo svojevremeno saznali od stručnih ljudi tog Zavoda, jedan broj uzoraka bio je u zakonskim granicama ispravnosti, ali je bilo i „probijanja”.
  Građevinska dozvola za fabriku vode koju izdaje Sekretarijat za urbanizam Gradske uprave je izdata, ali upotrebna nije – potvrđeno nam je još jednom ( u utorak) u Sekretarijatu.

 

 • DUŠAN KOKOT: Znamo „sve” a ne znamo ništa!
  – Bezbroj puta smo čuli da je „rešenje na dohvat ruke”, da će ono biti u tome da Grad, ili možda država, kupe fabriku od privatnog konzorcijuma. U januaru je premijerka upotrebila benignu reč „začkoljica” u zakonskim propisima o tome ko može da proizvodi, a ko da distribuira pijaću vodu, i izrazila uverenje da će doći do dogovora Republike, Pokrajine i Grada Zrenjanina. Međutim, u junu je situaciju nazvala „suludom”. Sve ovo zbunjuje javnost i navodi na pomisao da će „neko mnogo jak”, nekakvim čarobnim štapićem sve staviti na svoje mesto – kaže Dušan Kokot iz građanske inicijative „Zajedno za vodu”.

 

ČEDOMIR JANjIĆ: Rešenje se traži na državnom nivou
U izjavi za televiziju N1, gradonačelnik Zrenjanina Čedmomir Janjić je rekao da će pitanje rada fabrike vode i njenog imovinsko-pravnog statusa u dogledno vreme biti rešeno na zadovoljavajući način.
– U ovu problematku su se uključili eksperti Vlade Srbije, Grada Zrenjanina i „Erste banke”, pa mi se čini da je saopštenje konzorcijuma koji je podigao postrojenje ishitreno. Stvari stoje bolje nego što se nekima čini! – ocenio je gradonačelnik.

M. Stojin