„DAN MILHBROTA“ NEMAČKOG MLEČNOG HLEBA: Tradiciju ima ko da neguje

Branka Bomble napravila je i najukusniji i najlepše oblikovan milhbrot , mlada Jelena Bera zauzela je ovog puta drugo, a Roza Bilal treće mesto u nadmetanju u spremanju tradicionalnog nemačkog mlečnog hleba. Nadmetanje je po 12. put organizovalo zrenjaninsko udruženje Nemaca „Gros Bečkerek“, prošle subote u velikoj sali zgrade koju koriste nevladine organizacije u Makedonskoj ulici. Sve tri osvojile su nagrade koje su donirali zlatara Ormai“ i firma „Gum rad“, a komplatnu manifestciju finansirala je firma „Edos“, porodice Bera.

Odluku o najboljem milhbrotu doneo je, posle degustacije i ozbiljnog većanja, žiri koji su činile Marija Popov – Najtherber, Jožef Čontoš i Živorad Popov.

Subotnje popodne sjajno su začinili muzičari Đerđ Taboroši i Arpad Čanadi, koji su pratili Goda Ondreja (tenor). Publika je uživala u poznatnoj ariji iz oratorijuma „Juda Makabejski“ Georga Fridriha Hendla i „Sveta noć“ koje je Goda otpevao na nemačkom, i „O sole mio“- na italijanskom jeziku. Nije izostala ni čuvena melodija „Lili Marlen“. Čula se i srpska melodija „Jesenje lišće“ i ruska – „Oči čornjije”.

Profesor nemačkog jezika mr Nikola Šlajh detaljno je i nadahnuto govorio o svojoj nedavno izdatoj monografiji Bečkereka kroz šest vekova – od prvog pominjanja, 1326. do 1933. godine.

Posetioci „Dana milhbrota“ uživali su i u poeziji Getea, na nemačkom i srpskom jeziku, u kazivanju Edite Tabački Hof.

Za organizaciju svečanosti i druženja pobrinuli su se aktivisti udruženja „Gros Bečkerek“ Jožef Bera, Ervin Buhiker i Milan Topalov.

M. Stojin

Foto: M. Topalov