NARANDŽASTI GERBERI U ZNAK SEĆANJA NA SVE ŽENE ŽRTVE NASILJA: Zajednička borba je neminovna u rešavanju ovog problema

Povodom početka globalne kampanje „16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama“, danas su sa Malog mosta simbolično spušteni narandžasti gerberi u vodu, kao znak sećanja na sve žene žrtve nasilja u našoj zemlji tokom ove godine.
Akciju realizuju predstavnice Radne grupe za prevenciju i sprečavanje nasilja, Ženske odborničke mreže i Saveta za rodnu ravnopravnost Grada Zrenjanina.
– Strašno je kada se izgubi i jedan ljudski život na ovakav način, a tokom ove godine izgubili smo čak 30 žena. Država čini ono što mora da čini, a svi zajedno smo pokazali da možemo sistemski da se borimo protiv ovog zla. Mislim da je novi zakon, koji je donet pre godinu i po dana, pokazao da borba ima smisla. Činjenica je da svaka žrtva danas može da bud žaštićena na vreme i može da se spreči nasilje i ubistvo žena ili dece u porodici. Ono što je korak više u odnosu na predhodnu godinu jeste to da smo se udružili i da zajedničkim snagama doprinosimo rešavanju ovog problema – istakla je Ljuba Travica, zamenica predsednika Skupštine grada i članica Radne grupe za prevenciju i sprečavanje nasilja.

Kampanja počinje 25. novembra Međunarodnim danom borbe protiv nasilja nad ženama i završava se 10. decembra Međunarodnim danom ljudskih prava.
Tim povodom i Mali most će u periodu od 25. novembra do 10. decembra biti osvetljen samo narandžastom dekorativnom rasvetom. Zrenjanin se ovim pridružuje gradovima širom sveta koji će neke od svojih znamenitih objekata osvetliti narandžastom bojom, zvaničnom bojom kampanje, kao simbol svetle i optimistične budućnosti oslobođene od nasilja nad ženama i devojčicama.
M.Ml.

Foto: Grad Zrenjanin