DAN PLANETE ZEMLJE U ZRENJANINU: Sadnicama oplemenjen park vrtića „Bambi”

Ekološka krilatica: „Misli globalno, deluj lokalno”, kao da nikada nije bila aktuelnija, pogotovo u Zrenjaninu, koji decenijama bije bitke za čistu vodu i vazduh, a na Dan planete Zemlje, 22. aprila, kao da još više dobija na značaju. Kako je sudbina Planete na najmlađem naraštaju, tako su u našem gradu oni danas bili i  najaktivniji. Sa devojčicama i dečacima koji pohađaju vrtić „Bambi“ danas je Dan planete Zemlje obeležio zamenik gradonačelnika Saša Santovac – zasadili su sadnice crnog bora u parku dvorišta.

Ova je još jedna u nizu akcija koje organizuje Javno komunalno preduzeće „Čistoća i zelenilo“. Ovog puta pridružio im se i Pokret mladih gorana Zrenjanin.

– Decu svakodnevno učimo da čuvaju prirodu, brinu o rastinju, odlažu otpatke u korpe, ponašaju se odgovorno – kaže za „Zrenjanin“ Branislava Radović, glavna vaspitačica u vrtiću „Bambi“.

– Radovala su se kada smo im rekli da će učestvovati u sadnji u dvorištu. Lep prolećni dan je još više doprineo njihovom raspoloženju. Hvala roditeljima, Gradu i JKP „Čistoća i zelenilo“ što su omogućili ovu lepu akciju. Više od trideset sadnica ulepšaće okruženje i učiniti ga zdravijim, a mi ćemo, zajedno sa decom, brinuti da se razviju.

Kako kaže Branislava Radović, Vrtić „Bambi“ pohađa oko 320 dece od tri do šest i po godina, a trenutno ih je ovde oko 170.

Prema rečima Tatjane Lojovic, pomoćnice direktora u Predškolskoj ustanovi Zrenjanin, ovakve akcije su najbolja edukacija za decu, razvijanje ekološke svesti od najmlađih dana i odgovornog odrastanja.

Energija mališana je ovaj događaj učinila još značajnijim a vaspitačica Svetlana Budimir kaže da i ekološke pesmice koje deca uče uvećavaju znanje o značaju očuvanja prirode. „Hoćemo da sadimo drvo“ – njihov je odjek.

Branka Jajić

Foto Grad Zrenjanin i Branka Jajić