DANAS JE ZASEDALO GRADSKO VEĆE ZRENJANINA: Analiziran rad javnih preduzeća, doneto više urbanističkih odluka

Javna preduzeća čiji je osnivač grad Zrenjanin: Gradska toplana”, Vodovod i kanalizacija”, Čistoća i zelenilo”, Pijace i parkinzi” i Javno preduzeće za urbanizam, sprovele su neophodne mere štednje, a kvalitetu usluga data je prednost u odnosu na sticanje profita.

Ovo je opšta konstatacija današnje sednice Gradskog veća Zrenjanina koju je u izjavi

i za medije posle sednice potvrdio i zamenik gradonačelnika Saša Santovac. On je pri tome istakao da je analiza urađena shodno zahtevu Ministarstva privrede i da će Ministarstvu biti prosleđena.

Najobimnije su analize poslovanja Vodovoda i kanalizacije” i Gradske toplane”. Vodovod” je u više navrata koristio subvencije i druge vidove podrške iz budžeta grada radi podizanja kvaliteta vodosnabdevanja u visini od 177,9 miliona dinara i ima kreditno zaduženje od 632 miliona dinara.

„Gradska toplana” je, zbog manjeg obima grejanja, i pored dobrog rada svojih radnika i stručnjaka zabeležila poslovni gubitak od 82 miliona dinara. Kreditna zaduženost je visoka: iznosi 388,6 miliona dinara.

Manji gubitak beleži od 3,35 miliona dinara i JKP Pijace i parkinzi”, ali Veće konstatuje da se realizuju mere da se on eliminiše.

Od većeg značaja su i usvajanje Plana generalne reguacije Melenaca i pribavljanje

8 ari i 74 kvadratna metra građevinskog zemljišta u ulici Dr Zorana Kamenkovića (nekadašnji Stočar”) u javnu svojinu. Ruševni objekti, pravo ruglo, biće srušeni i na tom mestu uređen savremeni parking.

Veće je odlučilo da se pribavi u javnu svojinu grada Zrenjanina 11 i po hektara gradskog građevinskog zemljišta radi izgradnje centralnog postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda, po ceni od 943,50 dinara po kvadratnom metru.

Značajna odluka je i kupovina 38 ari 61 kvadratnog metra neizgrađenog zemljišta u zoni Peskare, radi uređenja parkinga.

Veće je utvrdilo i godišnji plan otuđenja građevinskog zemljišta za 2020. godinu. Radi se o 74 parcele različitih veličina: 70 u Zrenjaninu i po jednoj u Stajićevu, Melencima. Jankovom Mostu o Belom Blatu. Planirano je opremanje radnih zona, izgradnja objekata porodičnog i višeporodičnog stanovanja i izgradnja sportsko rekreativnih objekata.

Veće je prihvatilo Plan rada dela Apoteke Zrenjanin koji je, posle sklapanja koncesionog ugovora za Apotekom Janković ostao u nadležnosti grada, sa četvoro zaposlenih. Deo Apoteke koji je ostao pod upravom grada Zrenjanina planira prihode i rashode od 21,3 miliona dinara, od čega bi 11 miliona bilo iz budžeta grada 10 miliona od prodaje lekova i 300.000 dinara takozvanih mešovitih i prihoda koji se u ovom momentu ne mogu predvideti.

M. S-n.