DEPONIJA GORI ZBOG VISOKIH TEMPERATURA, NADLEŽNI NAJAVILI: Do sutra sve pod kontrolom

Dim koji je sinoć obavio delove grada potiče se deponije, a požar je najverovatnije buknuo na obodima deponije na kojima je trska, sa kojih je vatra, nošena vetrom, prešla i na samo smetlište, objavili su danas nadležni. Kako se navodi na sajtu grada, na terenu je trenutno vatrogasno-spasilačka jedinica koja gasi požar, a prvo je juče reagovalo dobrovoljno-vatrogasno društvo iz Aradca, u čijem je ataru došlo i do zapaljenja trske.

Direktor JKP Čistoća i zelenilo” Zoran Protić kaže da je do požara došlo usled visokih temperatura.
– Povremeno se javljaju površinski požari, koje vatrogasci brzo saniraju.
Problem je zapaljenje ispod površine koje stvara velike količine dima. Trenutno radimo sa tri buldožera i devet šlepera koji konstantno raspoređuju i nasipaju zemlju, ali s obzirom na površinu koja je zahvaćena, biće potrebno određeno vreme za sanaciju. Nasipanje zemlje jedini je način da se uguši metan i gasovi koji su zapaljivi i očekujem da do sutra sve bude pod kontrolom – objašnjava Protić.

Sekretar Dobrovoljnog vatrogasnog društva u Zrenjaninu Zvonko Rakić kaže da su u pripravnosti i vatrogasna društva iz svih naseljenih mesta u prvom prstenu” oko grada, sa 25 dobrovoljnih vatrogasaca i da stoje na raspolaganju za pomoć profesionalnim vatrogascima Policijske uprave u Zrenjaninu. Navodi da je u pitanju požar dubinskih slojeva smeća koji se gasi zemljom, dok se samo površinski slojevi gase vodom i penom.

Gradonačelnik Zrenjanina Simo Salapura je podsteio da je ovo je jedina deponija na teritoriji grada.

Ona očigledno prevazilazi naše kapacitete. Procene su da svaki stanovnik Zrenjanina dnevno napravi oko jedan kilogram smeća, uglavnom sve to stiže ovde ali, nažalost, imamo i divljih deponija na teritoriji grada. U tom smislu, planirali smo u budžetu i dodatna sredstva za sanaciju divljih deponija, takođe i za sanaciju gradske deponije, kako bi ovakvi problemi bili sprečeni i rešeni – rekao je gradonačelnik nakon obilaska deponije.

M.M.

foto: Grad Zrenjanin