DEVOJKA IZ LAZAREVA JE BISER SRPSKE KRALJICE SPORTOVA

Dostignuća za ponos i divljenje

Članica zrenjaninskog Banata Dunja Sikima, u sezoni koja je na izmaku oduševila je atletske stručnjake rezultatima na 600, 800 i 1.500 m, jer su njeni lični rekordi u tim disciplinama 1:32,90, 2:09,18 i 4:37,19. Devojka koja danas, 11. decembra, puni 15 godina ima bogatu kolekciju medalja i vrhunske rezultate koji je svrstavaju među najbolje ne samo u Srbiji, već i u svetu. A njen trener Petar Tankosić ponosno ističe pohvalu velikana naše atletike Dragana Zdravkovića koji je rekao da je Dunja biser srpske kraljice sportova.
U godini u kojoj je treninge i takmičenja diktirala epidemijska situacija, devojka iz Lazareva je osvojila devet medalja (tri zlatne, pet srebrnih i jednu bronzanu) na prvenstvima države u konkurenciji pionirki, mlađih i starijih juniorki. Petar Tankosić, koji je u atletici blizu 50 godina, bogato iskustvo i znanje prenosi na svoju učenicu. Dunja je blistala u dvorani i na otvorenom, a marta ove godine prvi put je nastupala i za reprezentaciju Srbije za mlađe juniorke. To je bilo na šestomeču u Istanbulu kada je na 800 m kroz cilj prošla kao trećeplasirana (2:13,51). I naredne godine nadmetaće se na međunarodnoj sceni.


– Na prvenstvu Srbije za mlađe juniorke u Sremskoj Mitrovici 800 m istrčala je u vremenu 2:09,77 i tako ispunila normu za prvenstvo Evrope koje će biti održano 2021. godine u Italiji u gradu Rijetiju. Dunja je želela da na 600 m obori pionirski rekord Srbije koji iznosi 1:31,67, bila je veoma blizu tog cilja. Na prvenstvu države deonicu je istrčala za 1:32,90, a da je imala dostojnu rivalku, možda bi i pao rekord – ističe Tankosić.
Osim nedaća koje je prouzrokovala pandemija korona virusa, Dunju su mučili i bolovi u kolenu. Ali nije posustajala. Vredno je trenirala, a pošto do avgusta nije bilo takmičenja, imala je samo kontrolne trke na stadionu u Zrenjaninu. Od 20. do 30. jula bila je na visinskim pripremama sa svojim trenerom i sparing partnerom Miletom Pavlovićem, a forma je došla u pravo vreme.
– U Kruševcu, na juniorskom prvenstvu Srbije pobedila je na 800 m i odbranila je titulu sa odličnim rezultatom 2:10,94. Tada sam bio ubeđen da može da istrči ispod 2:10 na 800 m, što nijedna pionirka u istoriji srpske atletike nije ostvarila. I uspela je. Već je mnogo postigla, a njeno vreme tek dolazi – kaže Tankosić.

  • POBEĐUJE I U ŠKOLI
    Dunja i ovih dana vredno trenira u Karađorđevom parku i na Gradskom stadionu, a njen trener posebno naglašava da nije uspešna samo na atletskoj stazi, nego i u školi. Bila je đak generacije u OŠ „Slavko Rodić” iz Lazareva, a sada je učenica prve godine Zrenjaninske gimnazije. Ne propušta nijedan trening, iako svakodnevno putuje iz Lazareva u Zrenjanin.

B. Mandić

Foto: Arhiva AK Banat