DIREKTORKA GERONTOLOŠKOG CENTRA TANJA ŽIVANOV O DOBIJENOJ LICENCI

Proširenje kapaciteta

Do kraja 2018. godine, Gerontološki centar (GC) je imao kapacitet za smeštaj 300 korisnika, da bi 21. decembra, rešenjem Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, dobio licencu za pružanje usluge domskog smeštaja, sa povećanjem kapaciteta za smeštaj 319 korisnika. To nas posebno raduje, jer ćemo moći da umanjimo ili eliminišemo listu čekanja, koja se smanjuje, ali nažalost, i dalje postoji.
Istog dana, dobili smo i licencu za pružanje usluge pomoć u kući koja je u sklopu vaninstitucionalne zaštite GC. Pored ove usluge, postoji i Klub za stara i odrasla lica. Vaninstitucionalni oblici zaštite postoje od 1983. godine. Namenjeni su populaciji odraslih i starijih lica u našem gradu, a finansiraju se iz sredstava lokalne samouprave. Iz tog razloga, naša Ustanova nije samo dom za stare, već gerontološki centar – kaže za naš list direktorka Gerontološkog centra Tanja Živanov.

ODGOVARAJUĆA ZAŠTITA
Pomoć u kući je usluga socijalne zaštite, koja obezbeđuje starijim, hronično obolelim i drugim licima, koja nisu u stanju da se sama o sebi staraju, a porodica ne može da im obezbedi odgovarajuću zaštitu, pomoć u samozbrinjavanju i obavljanju neophodnih kućnih poslova i negu u kući.
Klub je oblik socijalne zaštite koji svojim članovima, zavisno od interesovanja i potreba pruža usluge socijalnog rada i zadovoljavanje svakodnevnih socijalnih potreba, kulturno-umetničke, zabavne, obrazovne, rekreativno-rehabilitacione aktivnosti, preventivne, higijensko-zdravstvene usluge.
– U 2019, u skladu sa potrebama članova Kluba, jedan od ciljeva biće unapređenje socijalnih usluga, i uvođenje novih – navodi sagovornica.

REALIZOVANI PROJEKTI
Direktorka se osvrnula na prethodnu godinu, koja je bila dinamična i veoma uspešna.
– Izdvojila bih projekat sa Ambasadom Republike Poljske u Beogradu, čija je vrednost 3.300 evra, a cilj unapređenje postojeće fizikalne terapije. Obezbedili smo opremu u vrednosti od 300 evra i ekomedikon aparat u vrednosti od 3.000 evra, čije terapijske indikacije pokrivaju sve naše potrebe. Time smo omogućili korisnicima i zaposlenima da deluju preventivno i kurativno na hronične bolesti – rekla je Živanov.
Projekat „Prevencija depresije u trećem životnom dobu”, realizovan u saradnji sa Pokrajinskim sekretarijatom za socijalnu politiku, demografiju i ravnopravnost polova, u cilju socijalne integracije starijih sugrađana i trajao je nekoliko meseci. Bio je namenjen članovima Kluba i najstarijim sugrađanima iz MZ „Veljko Vlahović”, „Sonja Marinković” i „Dositej Obradović”.
– Adaptacijom centralne trpezarije u A objektu, i rekonstrukcijom drugog sprata u C objektu, poboljšali smo uslove za život korisnika, a zaposlenima omogućili da obavljaju svoj posao lakše, brže i kvalitetnije. Rekonstrukcija sprata koštala je više od sedam miliona dinara. Ugrađena je najsavremenija medicinska signalizacija, postavljena nova, neklizajuća podloga koja je jednostavna za održavanje higijene i zadovoljava visok standard čistoće, zamenjeno je 20 elektromotornih bolničkih kreveta, obezbeđen adekvatan nameštaj i LED rasveta. Nekadašnja nefunkcionalna terasa, sada je dnevni boravak sa čajnom kuhinjom – kaže direktorka Gerontološkog centra i dodaje da je tokom protekle godine obezbeđena i stalna edukacija za zaposlene.

DOSTIŽNI PLANOVI
– Bez obzira na težinu posla i probleme sa kojima smo suočeni u vezi sa zabranom zapošljavanja u javnom sektoru, ponosna sam na zaposlene u GC. To su vredni, čestiti i uprkos svemu, nasmejani ljudi, koji savesno i pošteno rade svoj posao. Radimo timski i predano – napominje Tanja Živanov.
U 2019. nastavlja se sa politikom dobrog poslovanja. Planovi su ambiciozni, ali dostižni za realizaciju.
– Pripremamo projekte za različite konkurse, za neke smo već aplicirali. U cilju poboljšanja uslova za rad, trudiću se da dogradimo lift u C objektu i adaptiramo kuhinje u A objektu. Kako bismo unapredili zdravstvenu zaštitu, obezbedićemo novo sanitetsko vozilo, za koje su nam već odobrena sredstva, a koje nam je preko potrebno. Intenziviraćemo već dobru saradnju sa lokalnom samoupravom, ustanovama kulture, obrazovnim ustanovama, kao i sa drugim institucijama koje prepoznaju i podržavaju našu energiju i entuzijazam – ističe Živanov.

  • SOCIJALNA ZAŠTITA ZA KORISNIKE
    Gerontološki centar Zrenjanin (GC) je ustanova socijalne zaštite, čija je osnovna delatnost pružanje usluga iz oblasti socijalne i zdravstvene zaštite odraslih i starijih psihički očuvanih osoba. Pored pomenutog nudi usluge stanovanja, ishrane, nege, zdravstvenu zaštitu, zabavne, rekreativne, kulturno-umetničke, duhovne i druge aktivnosti, kao i usluge socijalnog rada, zavisno od potreba, sposobnosti i interesovanja korisnika.

M. Malbaški