ĐACI OŠ „VUK KARADžIĆ” KREIRALI „BONTON ZA KORIŠĆENJE MOBILNIH TELEFONA”

Nova pristojnost za novu stvarnost

Posmatrajući ponašanje odraslih i vršnjaka prilikom upotrebe mobilnih telefona, učenici 4-1 Osnovne škole „Vuk Karadžić” osmislili su pravila lepog ponašanja za njegovu upotrebu u društvu. Na ovaj način pokušali su da daju rešenja koja bi im pomogla da prevaziđu neprijatne situacije u kojima su se našli. Svaki problem su dramatizovali i predstavili sugrađanima u Tinejdž kutku Biblioteke „Žarko Zrenjanin”. Zlatna pravila uobličili su u obeleživače stranica sa likovnim rešenjem.

ZAJEDNIČKA ZAPAŽANJA
Kako objašnjava Sonja Ljubotina, učiteljica 4-1, do ideje su došli su kroz razgovor na temu uticaja modernih tehnologija na druženje.
– Mobilni telefoni su ušli u naš život i postali nova normalnost. Mi smo odlučili da osmislimo i novu pristojnost koja će je pratiti. Učenici su intervjuisali ljude oko sebe i zapisali svoja zapažanja – kaže Ljubotina.

Nakon što su evidentirali određene situacije, osnovci su pokušali da daju rešenja za njihovo prevazilaženje. Pravila ponašanja objedinili su u čuvare stranica i dramatizovali. Priprema je trajala dve nedelje, a učestvovao je ceo razred.
Osnovci su, između ostalog, zaključili da je nepristojno: da ton nije utišan na javnim mestima, virenje u tuđ telefon, gledanje u ekran u restoranu, za vreme obroka i u gostima. Ukazali su da je pristojno izviniti se prisutnima pre javljanja na telefon ili odgovaranja na poruku u društvu.
Kako kaže Sara Ahmet Spahić, učenica 4-1, njoj najviše smeta kada neko gleda u telefon dok sa njim o nečemu važnom razgovara.
– Kada mi se to desi umesto da nastavim ja odem kući, jer ispadne da džabe sve to pričam – objašnjava ona.
Dodaje da telefon koristi kod kuće tek kada završi sve obaveze. Uglavnom igra igrice ili traži nove ideje.
– Kada uradim domaći, umesto da gledam u telefon, mogu da idem napolje sa drugarima. Bolje je da se igram sa loptom, nego da kvarim oči – kaže Sara.

Njena drugarica Dorotea Bartole ne nosi uvek sa sobom telefon. Ima svoj „smartić satić” preko kojeg može da komunicira sa roditeljima.
– Tata mi je namestio da telefon mogu da koristim pola sata dnevno. Uglavnom igram igrice. Volim i da stvaram razne stvari, na internetu nađem nešto što mi se svidi i onda probam to da napravim – kaže Dorotea.

VIŠE INFORMISANA, MANJE KONCENTRISANA
Savremene tehnologije svakodnevno se koriste u nastavi. U OŠ „Vuk Karadžić” svaka učionica ima uslove za primenu digitalnih sredstava – projektore, laptopove, table.
– Koristimo digitalne udžbenike. Imamo dobre platforme i svaka od njih je za lekcije formirala klipove, kviziće i filmove koji su lako dostupni i prilagođeni – kaže učiteljica Sonja Ljubotina.
Prema njenim rečima, uticaj digitalnih formi na decu je veliki. Sa jedne strane, dobro je to što su više informisana, stiču veštine i snalaze se u novim situacijama. Sa druge strane, evidentno je da im je pažnja kratkotrajna.

– Imaju problem sa koncentracijom i sa fokusom, a počinju i manje da se druže. Kako sami kažu, kada izađu napolje dovoljno je da jedan ponese mobilni telefon i svi se oko njega okupe – kaže Ljubotina.
Naša sagovornica primećuje da deca telefone postepeno dobijaju u nižim razredima osnovne škole. U prvom razredu mobilni nema nijedan učenik, a do četvrtog ga poseduju svi.
– U školi je korišćenje telefona zabranjeno za vreme nastave i u toku odmora. U slučaju da ga koriste, on se oduzima i predaje roditeljima. Đaci mogu da ih ponesu, ali moraju da budu isključeni na dnu torbe – zaključuje Ljubotina.

J. Šormaz

  • U TELEFONU TRAŽE SPAS
    Predstavljanju „Bontona za korišćenje mobilnih telefona” prisustvovali su sugrađani različitih dobi. Srednjoškolci su ukazali da je njihova generacija u nižim razredima osnovne škole retko imala pristup mobilnim. Složili su se da danas deo njih ne zna da odloži telefon kada razgovara sa prijateljem, a da „čačkanje” telefona češće ukazuje na nesigurnost osobe, nego na nezainteresovanost.
    – Smatram da se jako malo priča o ovome i drago mi je što su deca svesna problema. Iako smo se navikli na ove situacije, čini mi se da je razgovor o njima postao tabu tema – zapazila je gimnazijalka Andrijana Stojanović.