MEĐUSOBNO POVERENJE I POŠTOVANJE VLASNIKA FIRME I RADNIKA VODI KA BOLJEM POSLOVANJU

Kada se sa osmehom ide na posao…

Nakon što su prošle godine odlučili da obnove tradiciju Opšteg udruženja preduzetnika, zrenjaninski ogranak Unije poslodavaca Srbije krajem februara organizovao je „Veče privrednika”. Druženje i razmena iskustava bili su prilika i za umrežavanje privrednika iz Zrenjanina i okoline. Osim toga, zaposlenima sa najdužim radnim stažom uručena su priznanja „Poverenje koje traje”.

ZAJEDNIČKO DELOVANJE
Prema rečima Emila Šarvarija, predsednika Unije, okupljanja takvog tipa su veoma korisna, jer iz svakog razgovora može da se rodi nova ideja.
– Lokalna zajednica igra važnu ulogu u stvaranju poslovne klime koja je ključna za napredak. Svi mi ovde živimo i radimo. Zbog toga nam je važno da Zrenjanin bude bolje mesto za to – rekao je Šarvari.
Kada je reč o komunikaciji sa Gradskom upravom, naš sagovornik ističe da je u proteklom periodu primetan veliku napredak.
– Zajedno smo premostili brojne prepreke, ali je ostalo i nedorečenih stvari. U narednom periodu preuzećemo više inicijative kako bismo ostvarili ciljeve. Konkretno, želimo da napravimo dečje igralište u Plankovoj bašti i da otvorimo trgovinu za lokalne proizvode – najavljuje Šarvari.

Gradonačelnik Simo Salapura istakao je da su uspešni i preduzimljivi ljudi sa dobrim idejama jedan od razloga zbog kojih se o Zrenjaninu priča u pozitivnom svetlu.
– Privrednici i preduzetnici su delom zaslužni za rezultate koje postižemo. Investicije planirane za naredni period dodatno će pokrenuti našu sredinu i otvoriti prostor za nove poslovne ideje – poručio je gradonačelnik i podsetio da je lokalna samouprava u saradnji sa Unijom pokrenula podršku ženskom i omladinskom preduzetništvu.
Tokom večeri priznanja „Poverenje koje traje” uručena su zaposlenima sa najdužim stažom u kompanijama u kojima rade. Nagrade su dobili: Slobodan Dragišić („Fedra”) za dve decenije rada, Aleksandra Čobanov („Impel”) i Tatjana Lekić („Ultra viva”) za 25 godina, kao i Petar Deretić („Valor”) i Andrija Kiš (Auto-centar „Cune”) za tri decenije rada.

UZAJAMNO POŠTOVANJE
Prema rečima Petra Deretića, 30 godina koje je proveo na istom radnom mestu ukazuje na dobru komunikaciju sa poslodavcem.
– Činjenica da sam toliko godina trgovac u „Valoru” pokazuje da sve funkcioniše kako treba. To nije moj prvi posao, ali kada sam došao, tu sam i ostao – rekao je Deretić.
Kako objašnjava Steva Kočalka, vlasnik „Valora”, poslodavac sa zaposlenima mora da gradi prijateljski odnos pun poverenja. Jedino tako može da računa da će imati uposlenike koji će dočekati jubileje.

– Postoje razni modeli koji se mogu primeniti u socijalnom smislu. Mi smo ustanovili jubilarne nagrade za 10, 20 i 30 godina rada. Osim toga, svaki zaposleni koji ima troje dece dobija dečji dodatak, a đacima dajemo i stipendije – ističe Kočalka.
Tatjana Lekić je gotovo dve decenije u preduzeću „Ultra viva”. Poslodavac Goran Đorđević je naglasio da za sve te godine na njen rad niko nije imao nijednu zamerku, a danas je ona jedan od glavnih oslonaca u firmi.
– Dobre kolege i poslodavac bili su najvažniji faktori zbog kojih sam odlučila da ostanem. Atmosfera u preduzeću je prijatna, a uslovi za rad su dobri. Posle toliko godina poslodavac mi je postao prijatelj – ističe Lekić.
Pre trideset godina Andrija Kiš, po struci auto limar, prvi posao našao je u Auto-centru „Cune”. U tada maloj porodičnoj firmi, znanje je usvajao od direktora, a kasnije ga je zajedno sa kolegama nadograđivao.

– Imali smo mnogo prilika za usavršavanje. Prošle godine posetili smo „Škodinu” fabriku u Češkoj. Uživo smo videli proizvodni proces od početka do kraja i to nas je dodatno motivisalo za rad. Da je više takvih poslodavaca, svako bi sa osmehom išao na posao – poručuje Kiš.
Ovogodišnje „Veče privrednika” su podržale kompanije „OTP banka”, Zlatara „Ormai”, „DS prodakšn” (DS production) i Vinarija „Drašković”.

J. Šormaz
Foto: Unija poslodavaca Srbije – poslodavci Zrenjanina