NEDOSTATAK MESTA ZA IGRU I SPORTSKE AKTIVNOSTI, PROJEKAT STOJI U MESTU OD 2011.

Šta koči izgradnju?

Orlovat već 13 godina čeka obećano dečje igralište sa pratećim mobilijarom i terenima. Naime, novac za ovu svrhu je 2011. godine obezbedio Pokrajinski sekretarijat za energetiku i mineralne sirovine. U pitanju je bio bespovratan iznos od gotovo četiri miliona dinara. No, početak radova zaustavili su imovinskopravni problemi sa parcelom, a situacija je nadalje nastavila da se komplikuje.
Na davno obećano igralište podsetio je krajem decembra zrenjaninske odbornike Milenko Radonjić, nekadašnji čelnik orlovatske Mesne zajednice (MZ), ali je ostao bez odgovora.

– Prvobitna parcela namenjena izgradnji sportskog igrališta nalazila se u Proleterskoj ulici. Međutim, lokacija je pripala nekadašnjoj zemljoradničkoj zadruzi „Novi život” i nikako nije mogla da pređe u vlasništvo Grada. Zbog toga to parče zemlje niko nije mogao da nam ustupi pa je kao alternativa za igralište predložena lokacija „Jelen” kod Tamiša – objašnjava Vladimir Kojčić, koji je u to vreme bio u Savetu MZ.
Kako kaže, finansijska sredstva dobijena od Pokrajine nisu iskorišćena u pravu svrhu. Deo novca utrošen je za izgradnju nekoliko sprava za vežbanje u blizini kafića „Kafe kafanki”, objašnjava Kojčić.
Iako nova lokacija nema imovinsko-pravnih problema, nezgodno je to što se nalazi na izlazu iz sela i što je teren neravan.
– Mesto je vrlo nepraktično za izgradnju sportskog terena, nije logično da deca idu s jednog kraja sela na drugi da bi se igrala – smatra naš sagovornik.

Igralište je trebalo da bude namenjeno svim uzrastima. Predviđeni su bili tereni za odbojku, košarku i manja teretana.
– Orlovat je uvek imao dobre sportiste. Imali smo dva rukometna, košarkaški i ženski rukometni klub. Igralište je bio jedan od pokušaja da se mladi zadrže na selu, da se zainteresuju za sport, i odvrate od kompjutera, telefona i televizora – dodaje Kojčić.
Pošto je u međuvremenu izašao iz Saveta MZ, nije upućen u dalja dešavanja.
Međutim, kako saznajemo sa terena, tokom 2021. godine u selu su postavljene cevi za plin, a na mestu „Jelen” gde bi trebalo biti igralište sada se nalazi gasna stanica.
Na pitanje da li će uskoro početi izgradnja dugo čekanog igrališta, od orlovatske Mesne zajednice nismo dobili konkretan odgovor. Informacije o tome do zaključenja ovog broja nisu stigle ni od Odeljenja za privredu Gradske uprave.

N. Stanić & A. Ilijev