DOGAĐAJI U SVETU PRIMORILI SU I OVDAŠNJA PREDUZEĆA DA SE PRILAGODE

Moderne tehnologije i smanjenje troškova

Zrenjanski poslovni krug (ZREPOK) udruženje je koje tokom više od decenije postojanja beleži značajne rezultate. U sistemu je 25 privrednih subjekata koji su 2023. godine zabeležili prihod od 69.346.718. dinara, od čega je dobitak 1.544.016. dinara, rečeno je nedavno na konferenciji za novinare.
Nekoliko poslednjih godina zbog pandemije, ratnih sukoba i inflacije nisu bile ni malo lake. Kako su se na to prilagodile zrenjaninski privrednici, svedoče primeri tri preduzeća.

NEMA PREDAJE
Kompanija „Isko” osnovana je pre 31 godinu i ima 30 zaposlenih. Kako ističe vlasnik Željko Isakov, njihove delatnosti su: inženjering, konsalting, spoljna trgovina, špedicija, međunarodni transport i skladištenje.
Jedan od najznačajnijih preduslova uspešnog rada i poslovanja na domaćem i stranom tržištu, navodi Isakov, jeste uvođenje sistema kvaliteta i intenzivno praćenje normativa zemalja Evropske unije.
– Nudimo i mogućnost rentiranja radi postavljanja proizvodnje ili skladištenja robe, zajedno sa uslugama transporta, carinjenja, logističkim uslugama i magacinskom manipulacijom. Prošla godina je bila izuzetno teška za poslovanje, ali smo ipak ostvarili pozitivne rezultate. Mogu da kažem da je većina firmi iz naše branše gore prošla. Pošto smo vezani za međunarodni transport, mnoge evropske kompanije i države povisile su cene putarina i goriva. Napornim radom i odricanjima uspeli smo da dovedemo poslovanje u pozitivne okvire. Nastavljamo da se borimo i ove godine – kazao je Isakov.

Podsetio je da su zahvaljujući savetima i znanju mnoge strane kompanije donele odluku da dođu u Zrenjanin.
– Preneli smo im znanje kako da posluju u Srbiji, uvoze opremu, repromaterijal i kako da na kraju izvezu proizvode. To je dosta težak i komplikovan posao. Nemamo mi neku veliku zaradu, ali doprinosimo lokalnoj zajednici – istakao je naš sagovornik.

INFLACIJA KOČI INVESTICIJE
Nikolin Surdućan, osnivač je „Dženeral solušna”. ZREPOK-u se priključio ove godine. Reč je o kompaniji čija je oblast rada proizvodnja i distribucija metalne galanterije. Poslednjih nekoliko godina investirano je na polju proširenja programa, te je preduzeće postalo atraktivna za mnoge klijente i partnere.
Razvili su mašinsku obradu koristeći najmodernije tehnologije. Firma je izvozno orijentisana, sa brojnim multinacionalnim kompanijama u svom portfoliju. Ima oko 80 radnika.
– Naši najvažniji kupci su nemačke i švedske firme. I kod njih su zbog ratnih sukoba i inflacije stale investicije, što smo osetili i na svojoj koži. Ne očekujem da će biti bolje i sada. Rat i neizvesnost koja ga prati ima veliki uticaj na ekonomiju u Evropi. Cilj nam je da opstanemo na tržištu, zadržimo radnike, konsolidujemo se i smanjimo troškove. Na takvo stanje smo se navikli, jer nas je sličano zadesilo i 2020. godine za vreme pandemije – naglasio je Nikolin Surdućan.

Firme u okviru „Keramike Jovanović” su lane uspešno poslovale, iako godina nije bila povoljna za građevinarstvo kao 2022, tvrdi Budimir Jovanović. Ova grupacija ima 350 zaposlenih. Jovanović kaže da se osetila kriza, kao i da je inflacija uradila svoje. Kamatne stope su značajno otišle gore, te je smanjen interes građana za kupovinu stanova.
– Stanogradnja je pretrpela određeni pad. Nekretnine se uzimaju više za gotovinu nego na kredit. Smatram da tržište stanova u našem gradu nema kapacitet da bi postojalo ovoliko interesovanje. Vreme će pokazati da su se neki privredni subjekti koji planiraju da grade u našoj sredini preračunali – rekao je Budimir Jovanović.
Dodao je da je u 2023, kada je reč o obimu prometa, njegova firma poslovala na nivou iz 2022. Istakao je da je profitnost smanjena jer je većina troškova otišla naviše (zarade, energija i kamatne stope) ali i druge usluge koje su vezane za poslovanje (prevoz).

Miroslava Malbaški

  • U FIRMAMA SKORO 6.000 ZAPOSLENIH
    Članice ZREPOK-A su: „Impel” (Dragan Vidaković), „UM-ING” (Borislav Umićević), grupacija „Keramika Jovanović” (Budimir Jovanović), „Valor” (Steva Kočalka), „Patrol 023” (Dragan Ristić), „Dženeral solušn” (Nikolin Surdućan), „Gomeks” (Goran Kovačević), „Mrkšićevi salaši” (Milan Mrkšić), „BB trejd i Persu marketi” (Dragoljub Bjeloglav), „Isko” (Željko Isakov), „Dijamant” (Vladimir Milović) i „Mlekoprodukt” (Živanko Radovančev). Pojedini članovi imaju više firmi, ali su ove najprepoznatljivije. One zapošljavaju ukupno ukupno oko 5.969 radnika.