NAJVEĆA ZRENJANINSKA PREDUZEĆA U 2022. PRKOSILA SU IZAZOVIMA

Prihodi značajno skočili, zarade blago porasle

Pandemija i rat u Ukrajini velikom broju kolektiva otežali su poslovanje u protekloj godini. Nepovoljna ekonomska situacija za posledicu je imala smanjen obim proizvodnje, zatvaranje fabrika i otpuštanje radnika. Osim toga, inflacija je uticala i na smanjenu platežnu moć građana. Uprkos izazovima pred kojim su se našli, „Dijamant”, „Fulgar” i „Drekslmajer” 2022. godinu završili su uspešno, pokazuju javno dostupni podaci Agencije za privredne registre (APR).

PROFITABILNO I DOMAĆE I STRANO TRŽIŠTE
Za najvećeg predstavnika prehrambene industrije u našem gradu, kompaniju „Dijamant”, prošla godina bila je vrlo povoljna. Prema podacima iz finansijskog izveštaja za 2022. godinu, koji je objavio APR, prihodi preduzeća su uvećani za oko 30 odsto u nominalnom izrazu. Tako je nastavljen trend rasta prihoda u 2021. uvećan za čak 51,8 odsto u odnosu na 2020. godinu
Poslovanje „Dijamanta” usmereno je pretežno na domaće tržište. U 2022. godini na njemu je ostvareno oko 70 odsto ukupnih prihoda (16,6 milijardi dinara), što je bio slučaj i u 2021. godini (11,7 milijardi).
– U toku prošle godine plasirane su veće količine ulja, a rast je zabeležen i u kategorijama margarina i majoneza. Porast prihoda, sa 16 na 23 milijarde dinara, rezultat je i povećanja cena – navodi se u Napomenama uz finansijski izveštaj „Dijamanta”.

Prošlu godinu Kompanija je završila „u plusu” budući da je poslovni dobitak iznosio 1,9 milijardi dinara, odnosno oko 16 miliona evra. Udeo poslovnog dobitka u ukupnim prihodima bio je 6,8 odsto, što je zadovoljavajući nivo ekonomičnosti poslovanja.
Uspešno poslovanje pratilo je i povećanje broja zaposlenih. U 2022. primljen je 121 novi radnik. Sada Kompanija zapošljava 802 osobe. U toku prošle godine porasla je i prosečna plata i to za 4,7 odsto. U proseku su izdaci po osnovu zarada i ostalih naknada po zaposlenom iznosili više od 107 hiljada dinara.
Tradiciju tekstilne industrije u Zrenjaninu od 2006. godine neguje italijanska kompanija „Fulgar”. Iako locirana u Srbiji, u prethodne dve godine, tri četvrtine prihoda ostvarila je u inostranstvu, dok je preostali udeo ostvaren na domaćem tržištu, pokazuju podaci uz bilansa uspeha koji su javno dostupni na APR-u.
Prema informacijama iz godišnjeg izveštaja o poslovanju, u toku 2022. godine prihodi Kompanije od prodaje proizvoda i usluga skočili su za blizu 20 odsto, u odnosu na 2021. (sa 733 na 913 miliona dinara). Broj radnika ostao je isti, a prosečna zarada viša je za 4,1 odsto i iznosila je 79 hiljada dinara.

OPORAVAK AUTO-INDUSTRIJE
Manje uspešno poslovanje lanjska godina donela je auto-industriji. Zbog uticaja pandemije na ovu granu privrede, „Drekslmajer” je u 2022. godinu ušao sa 3.666 radnika, odnosno 42 odsto manje u odnosu na 2018. godinu. Trend pada broja zaposlenih nastavio se i tokom prošle godine kada je posao izgubilo još njih 379, ukazuju javno dostupni podaci na APR-u.
To je za posledicu imalo blago smanjenje troškova zarada, ali nije uticalo na umanjenje nadoknade po radniku. U odnosu na 2021. godinu prosečna plata je porasla za 2,4 odsto. Lane je u proseku iznosila oko 72 hiljade dinara (neto), dok je 2021. bila na nivou oko 70 hiljada dinara, pokazuju podaci iz Finansijskog izveštaja ove Kompanije za 2022.
Za razliku od 2021. godine, kada je „Drekslmajer” poslovao sa gubitkom od 429 hiljada dinara, situacija se lane popravila. Neto dobitak iznosio je 182,4 miliona dinara (1,5 milion evra). Udeo poslovnog dobitka u ukupnim poslovnim prihodima bio je 6 odsto.

PLATE NE PRATE INFLACIJU
Prema rečima dr Dejana Molnara, vanrednog profesora Ekonomskog fakulteta u Beogradu, najveća preduzeća u privredi Zrenjanina, koja zapošljavaju značajan broj radnika, uspela su da očuvaju svoje poslovanje tokom pandemije, kao i nakon toga u uslovima aktuelnih geopolotičkih previranja.
– Nisu podjednako pogođene sve delatnosti jer se u kriznim vremenima menja struktura tražnje, kako na domaćem tako i na međunarodnom tržištu. Potrošači kupuju samo nužne proizvode, poput hrane. Nabavka luksuznijih i trajnih potrošnih dobara po pravilu se odlaže – objašnjava naš sagovornik.
Kako ističe, iako su zarade radnika u zrenjaninskim preduzećima porasle u nominalnom izrazu, to je bilo daleko manje od rasta cena osnovnih životnih namirnica.
– S obzirom na to da su porasle i kamatne stope, odnosno mesečne rate za bankarske zajmove koje veliki broj građana otplaćuje, nameće se zaključak da je nivo životnog standarda značajnije opao u toku 2022. godine. Taj trend je prisutan i ove godine. Sledeće godine očekujem brojne izazove i poteškoće na ekonomskom planu, kako za lokalna preduzeća, tako i za građane – upozorava dr Molnar.

J. Šormaz