ČILA UNGUR, GENERALNA DIREKTORKA „DREKSLMAJERA” U ZRENЈANINU

Osiguran rad u narednoj deceniji

Iako ima oko 40 odsto manje radnika nego pre par godina, „Drekslmajer” i dalje važi za jednog od najvećih poslodavaca u regionu sa 3.666 zaposlenih. Obim poslovanja svetske auto-industrije, pa tako i zrenjaninskog pogona koji proizvodi električnu i elektronsku opremu za motorna vozila, smanjila je pandemija kovida. Čini se da se od tada nemački gigant polako stabilizuje. Na listi preduzeća koja su u 2021. ostvarila najveći prihod u Okrugu, „Drekslmajer” se našao na šestom mestu, prema podacima portala „Biznis.rs”.
Na čelu preduzeća odnedavno je naša sugrađanka Čila Ungur. Završila je Tehnički fakultet „Mihajlo Pupin”, stekavši zvanje inženjera za razvoj i upravljenje kvalitetom. Zaposlila se kao menadžerka kvaliteta u „Drekslmajeru” 2008, ubrzo po otvaranju fabrike. U prethodnom periodu bila je menadžerka proizvodnje i operacija. Majka je troje dece, na šta je najviše ponosna.

Čime se kompanija vodila poslednjih nekoliko godina kako bi prebrodila krizu?
– Bio je to period mnogobrojnih neizvesnosti, prvenstveno zbog pandemije i sukoba u Ukrajini. Došlo je do poremećaja u svetskoj ekonomiji i lancima snabdevanja, uz veliki uticaj na celokupnu automobilsku industriju. Naš zadatak je bio da se prilagodimo novonastaloj situaciji i izvršimo optimalno planiranje projekata i resursa. Mislim da smo zajedničkim radom, pri čemu je svaki naš zaposleni dao značajan doprinos, uspeli mnogo toga da postignemo. Sprovodimo nekoliko mera štednje i racionalizacije. Fokusirani smo na kontrolisani, profitabilni i samofinansirajući rast. Poboljšali smo konkurentnost, efikasnost i produktivnost, ostvarivši uštedu u mnogim poljima, kako bismo očuvali što više radnih mesta.
Šta planirate za naredni period i kako vidite opstanak u našem gradu?
– Pogon u Zrenjaninu ima stabilne ugovore za proizvodnju kablovskih setova sa klijentima iz premijum segmenta automobilske industrije. Nedavno smo dobili i nove projekte koji nam osiguravaju rad do 2032. godine, a u procesu smo akvizicije i za dodatne. Postepeno proširujemo i svoj delokrug rada novim projektima i tehnologijama, kao što su ambijentalno osvetljenje i proizvodnja komponenti. Naša kompanija ima jedan cilj – a to je da dugoročno osigura radna mesta i budućnost fabrike u Zrenjaninu.
„Drekslmajer” je mnogim donacijama pomogao lokalnu zajednicu. Da li ćete u tom smeru nastaviti?
– Porodična smo firma i društvena odgovornost u poslovanju nam je veoma važna. Proteklih godina smo pomagali opremanje zdravstvenih i prosvetnih ustanova. Trudimo se da mladima obezbedimo što bolje uslove za učenje i oni su nam uvek u fokusu. Kompanija je poslednjih godina osnovnim školama u regionu donirala više od 100 računara, 10 m-Bot robota i finansirala je kupovinu i obnovu stolova, stolica, opreme, podova. Posebno smo ponosni na aktivizam svojih zaposlenih, koji su nedavno odlučili da novac namenjen za kupovinu poklona za 8. mart preusmere za lečenje bolesne dece. „Drekslmajer” će sa svojim zaposlenima nastaviti u ovom pravcu.
Koliko su se proteklih godina promenile prilike na svetskom tržištu auto-industrije?
– Promenili su se pre svega uslovi životne sredine, stoga vodimo računa o mnogim faktorima, uključujući tehnološki napredak, promenu preferencija potrošača i regulative o održivosti. Sa napretkom u tehnologiji baterija i povećanom svešću javnosti o značaju zaštite životne sredine, potražnja za električnim vozilima je značajno porasla na globalnom tržištu. Ove promene stvaraju izazove i prilike za kompanije u automobilskoj industriji, kao što je naša.
Za „Drekslmajer” u Zrenjaninu nove mogućnosti mogu biti stvorene kroz novi poslovni segment „Operativne komponente”, pokrenute prošle godine u fabrici. On je više zasnovan na automatizaciji, što znači da su potrebni različiti tipovi profila poslova i viši nivo veština.

Miroslava Malbaški