BELGIJANCI OTVARAJU POGON U NOVOM BEČEJU I TRAŽE IT STRUČNJAKE, DIZAJNERE, KOMERCIJALISTE

Umesto cipela dušeci

U hali nekadašnje fabrike obuće „Pobeda” investitor iz Belgije uskoro pokreće proizvodnju dušeka, madraca, letvica, okvira za krevete i tekstilne opreme, najavili su početkom meseca čelnici Opštine Novi Bečej. Reč je o firmi „Somnis beding” (Somnis Bedding) koja je za rad u Srbiji 9. oktobra prošle godine osnovala preduzeće „Belirija”.

Belgijski investitor je najavio ulaganje od oko 10 miliona evra i otvaranje 120 radnih mesta. Poručuju da će u industrijskoj zoni „Izlaz” izgraditi novu halu za koju su kupili 30 hektara zemljišta.
Radovi počinju čim uznapreduje izgradnja industrijske zone, navodi direktor „Belirije” Sedrik de Mol.
– Već smo krenuli da osposobljavamo postojeći objekat kako bismo što pre započeli poslovanje. Tražimo kandidate iz oblasti računovodstva i informacionih tehnologija (IT) jer ne želimo da imamo samo proizvodni pogon, već i sposobnu bazu. Zato nam trebaju i radnici iz IT industrije, grafički dizajneri, zatim oni koji imaju iskustva u prodaji i marketingu. Želimo da poslujemo sa ljudima sa lokala – istakao je De Mol za opštinski sajt.

Zainteresovani za rad u firmi „Belirija” u pomenutim oblastima prijave mogu poslati na imejl: info@belirija.eu.
U zoni „Izlaz” je počela izgradnja saobraćajnica, što je prva faza predviđenih radova, prenosi portal „NS uživo”. Izvođači su: zrenjaninske firma „Eko gradnja” i novosadska „Energo-tehnika – Južna Bačka”, a posao sufinansiraju Pokrajina i Opština Novi Bečej.
Industrijska zona se prostire na 200 hektara, od čega je 150 predviđeno za parcele, a ostatak za infrastrukturu i zeleni pojas. Sledi izgradnja trafo-stanice i javne rasvete. Preostale faze obuhvataju radove na trotoarima, biciklističkim stazama, saobraćajnicama između parcela, kao i opremanje vodovodnom i kanalizacionom mrežom, navodi za novosadski portal Saša Maksimović, predsednik Opštine. Poručuje da će Industrijska zona biti završena za oko devet meseci.

Inače fabrika „Pobeda” je krajem devedesetih godina 20. veka otišla u stečaj. Potom je 2012. proizvodnju obuće u ovom pogonu obnovila italijanska firma „Serbia manifature”, zaposlivši 153 radnika. Pravili su se gornji delovi obuće koja se kasnije kompletirala u sličnom pogonu u Rumuniji. Međutim, italijanska kompanija je obrisana iz registra maja 2019. godine.

Novobečejski čelnici su nedavno najavili i dolazak američkog investitora. Reč je o korporaciji „Ekor global” (Ecor Global), koja se bavi proizvodnjom ekoloških ploča od poljoprivrednih ostataka. U Kraljevu posluje od 2013. godine, a izgradnja novobečejskog pogona trebalo bi da košta oko 70 miliona evra. Nadležni predviđaju upošljavanje najmanje 100 radnika.

M. M.
foto: Printskrin TV Novi Bečej