KOLIKO SU GLOBALNI IZAZOVI UTICALI NA POSLOVANJE OVDAŠNJIH PRIVREDNIKA

Inflacija je najveći problem

Preliminarni rezultati popisa iz 2022. godine govore da u Srednjobanatskom okrugu živi 161.263 stanovnika. Od toga je 108.296 naseljeno u Zrenjaninu, četvrtom po veličini gradu u Vojvodini i 11. u Srbiji. Posebno zabrinjava podatak da je od 2011. u regionu smanjen broj žitelja za oko 26.000, a u gradu ih je manje za 14.500. Prema podacima objavljenim na sajtu „Biznis.rs”, u poređenju sa brojem privrednih društava i delatnostima, kao i njihovim zbirnim rezultatima u drugim okruzima, naš ne može da se pohvali visokim pozicijama. To može da se objasni i odlivom ljudstva.
Privredna komora Srbije (PKS) navodi da Srednjobanatski okrug doprinosi bruto dodatoj vrednosti Pokrajine sa tek 7,6 odsto na godišnjem nivou. Po prometu, vodeće delatnosti su rudarstvo, prerađivačka industrija, snabdevanje električnom energijom, gasom, parom, vodom i upravljanje otpadnim vodama.
Iz najnovijeg izveštaja Privredne komore Vojvodine (PKV) uočava se da je tokom 2021. godine u Okrugu poslovalo 1.780 privrednih društava. To je, kako navode, isto kao i 2020, dok je broj preduzetnika u istom periodu povećan za oko 4,5 odsto i ima ih 4.796.

RAST PRIHODA„DIJAMANTA”
Među prvih deset preduzeća po dobiti u našem okrugu najuspešnija je proizvodnja „Mile Dragić” sa blizu 2,7 milijardi dinara. Sledi „Dijamant” sa oko 2,21 milijardu dinara (približno 30 miliona evra). Na trećem mestu nalazi se „Keramika Jovanović” (758.353.000 dinara).
O poslovanju „Dijamanta” planovima i izazovima sa kojima se suočava ovo preduzeće razgovarali smo sa direktorom Vladimirom Milovićem. Kako je istakao, rezultati za prethodnu godinu su još uvek preliminarni. Prema njegovim rečima, imaju značajan rast prihoda i prodaje robe, što je bazirano na povećanju kapaciteta i noviim investicijama koje su realizovane u poslednje dve, tri godine. Pandemija, dodao je Milović, je uticala na povećanu tražnju ulja. Tome je doprinela i situacija u Ukrajini, koja je jedan od najvećih svetskih izvoznika te namirnice.
– Tu šansu smo iskoristili da na tržište plasiramo više ulja u saradnji sa ministarstvima privrede i poljoprivrede. Primarni cilj nam je bio da snabdemo našu državu po ograničenim cenama. Bili smo neko ko je najviše robe plasirao na domaće tržište. Izvoz je privremeno bio ograničen, a sada je normalizovan. U principu, kompanija ostvaruje sve zacrtane ciljeve. U 2023. očekujemo otežano poslovanje s obzirom na inflaciju i okolnosti u kojima se nalazimo. Očekujemo i stabilizaciju globalnog tržišta u snabdevanju uljem i ostalim proizvodima. Uz povećanje kapaciteta i investicija na kojima intenzivno radimo mislim da ćemo ponoviti ovako dobar rezultat. U 2024. godini „Dijamant” će biti potpuno nova firma sa dupliranim kapacitetom – poručio je Milović.

 

PROCVAT STANOGRADNJE
Da je 2022. bila dobra, bez obzira na brojne poteškoće, saglasan je i Budimir Jovanović, vlasnik preduzeća „Keramika Jovanović”. Istakao je da se situacija u svetu odrazila i na domaće poslovanje. To je primetno i u sferi stanogradnje. Dodaje da privrednicima nije bilo lako da donose određene odluke, s obzirom na to da se situacija veoma brzo menjala. Kao najveći izazov sa kojim se njegova firma susrela naveo je nabavku repro-materijala, ali i druge robe. Na to su, kako je rekao, uticale promene cena koje su bile toliko brze da su jedva mogle da se prate.
– Inflacija, koja je oko 15 odsto na godišnjem nivou, zaista predstavlja ozbiljan problem, posebno za naše zaposlene. Veoma je teško napraviti veći prihod i dobit, ili da oni budu barem jednaki inflaciji. Ipak, uspeli smo da se izborimo sa tim poteškoćama i zadržimo sve radnike koji su najvredniji resurs – rekao je Jovanović.
On se osvrnuo i na procvat stanogradnje.
– Nikada se nije toliko gradilo u Zrenjaninu, a i novi objekti su u planu. Tržište to, za sada, prihvata. Da li će tako biti i u budućnosti, teško je proceniti. Do zasićenja može uvek da dođe. Cene su morale da odu gore i prate troškove jer je vrednost građevinskog materijala i te kako „skočila”. Sa druge strane, zbog inflacije, poskupele su lokacije, kao i lokalne komunalne takse – objasnio je naš sagovornik.

RAST PRODUKTIVNOSTI
Za kompaniju „Gomeks” je 2022. godina bila uspešna. Prema rečima Gorana Kovačevića, završena je sa 242 otvorene prodavnice i 2.501 zaposlenim. Kao najvažnije, navodi da je produktivnost porasla za sedam odsto.
– Bez obzira na poremećaje u snabdevanju, naše trgovine su bile dobro snabdevene i ne očekujemo bilo kakve ozbiljnije probleme ni u ovoj godini. Smatramo da smo natprosečno organizovan poslovni sistem i da će nam to omogućiti da u ovoj krizi uspešno poslujemo. „Gomeks” je prošle godine dobio novog partnera, investicioni fond CEECAT sa kojim krećemo u pozicioniranje na celokupnom srpskom tržištu. Dobili smo dodatne izvore finansiranja, znanje velikih inostranih trgovačkih lanaca. Sada nam samo ostaje da budemo savesni i uporni kako bismo dostigli ovogodišnji cilj, a to je 300 prodavnica – kazao je Goran Kovačević.

Miroslava Malbaški