ISTRAŽIVALI SMO: PRETE LI NAM U 21. VEKU MALE BOGINJE, TUBERKULOZA I DRUGA OBOLJENJA

Zrenjaninci ne treba da strahuju

U medijima je nedavno odjeknula vest da su se u našoj zemlji pojavile zarazne bolesti za koje smo verovali da su odavno iskorenjene. Reč je, pre svega, o malim boginjama i tuberkulozi. Tim povodom kontaktirali smo sa Zavodom za javno zdravlje Zrenjanin kako bismo proverili kakva je situacija u našem Okrugu. Prema rečima epidemiološkinje dr Svetlane Popov, naši sugrađani ne treba da se plaše, jer ova oboljenja još uvek nisu registrovana.
Prema njenim rečima, situacija na terenu se prati, kontrole su redovne, a svaki sumnjiv uzorak se šalje za Beograd. Dr Popov je objasnila da su male boginje (morbili) jedna od najzaraznijih virusnih infekcija. Prenose se direktnim kontaktom sa obolelom osobom.

VAKCINACIJA JE VAŽNA
– Kliničkom slikom obolelih od malih boginja dominiraju povišena telesna temperatura, sekrecija iz nosa, kašalj i konjunktivitis. Ovi simptomi traju od dva do četiri dana, nakon čega dolazi do skoka telesne temperature (preko 40°C) i pojave makulopapulozne ospe prvo na licu, iza ušiju i na vratu, koja se zatim širi na trup i ekstremitete – rekla je dr Svetlana Popov.
Kako je dalje navela, obolela osoba je zarazna četiri dana pre i isto toliko dana nakon izbijanja ospi. Komplikacije su češće kod dece mlađe od pet i odraslih osoba starijih od 20 godina. To su: zapaljenje pluća (pneumonija) i srednjeg uha, dijareja, upala mozga i gubitak vida. Svaki hiljaditi bolesnik dobija zapaljenje mozga, dok na 1.000 obolelih sa navedenom komplikacijom dolazi do smrtnog ishoda.
Epidemiološkinja napominje da osobe koje mogu da obole od morbila jesu one koje ih nisu preležale, zatim nevakcinisana lica, ljudi koji su nekompletno cepljeni, kao i oni koji su primili obe doze. MMR vakcina (protiv morbila, zaušaka i rubele) se daje u dve doze: deci u drugoj (pravovremeno se daje u uzrastu od 12 – 15 meseci) i sedmoj godini života (pred polazak u školu).
Iz Zavoda poručuju da se korist od imunizacije ne odnosi samo na vakcinisanu osobu već se proteže na zajednicu u celini. Naime, širenje infekcije sa obolele na zdravu osobu u jednoj populaciji moguće sprečiti samo ako je visok procenat vakcinisanih. Da bi se onemogućile pojave epidemija zaraznih bolesti potrebno je održavanje visokog obuhvata cepljenja od oko 95 odsto MMR-a sa dve doze u skladu sa kalendarom obaveznih imunizacija.

 

UTICAJ ANTIVAKSERA
Prema podacima koje smo dobili iz Zavoda za javno zdravlje, tokom pandemije korona virusa, smanjen je obuhvat vakcinacije. U protekle dve godine procenat cepljenih MMR vakcinom sa dve doze je bio niži (ispod 95 odsto).
– Razlozi za slabljenje poverenja prema svim vakcinama, a naročito prema bezbednosti MMR-a su različiti. Pored pandemije kovida na to je uticao i antivakcinalni pokret. Istraživanja koja ukazuju na vezu MMR vakcine i autizma, po svom kvalitetu, nemaju značaja u naučnom svetu. Iako nauka do sada nije uspela da precizno utvrdi uzroke autizma, ono što jeste naučno dokazano je da MMR vakcina ne izaziva autizam – objasnila je dr Popov.
Sa njome je saglasan i pedijatar dr Tomislav Stevanović. Kako je za naš list objasnio, strah od autizma je stigao u Srbiju prilično kasno, pre sedam godina, zajedno sa eksplozijom plasiranja preparata alternativne medicine i planiranog širenja šarlatanstva. Dečji gastroenterolog u Londonu, dodaje dr Stevanović, objavio je rad 1999. u kojem je povezao MMR i autizam kod 12 dece.

– Vest je planula u celom zapadnom svetu, ali je ubrzo dokazano da je rad falsifikovan i pripreman sa jednom advokatskom kancelarijom uz nadoknadu od oko 200 hiljada funti. Nameravali su, po uzoru na američke advokate, da tuže farmaceutske kompanije i državu i traže obeštećenje porodici dece od autizma kao posledicu MMR vakcine. Autoru članka je oduzeta licenca, proteran je iz Engleske i ima farmu krava u Teksasu – navodi dr Stevanović. Smatra da su antivakseri na različite načine doprineli pojavi epidemija. Njihova odgovornost je ogromna.
– Treba ih podeliti u nekoliko grupa: profesori univerziteta, lekari i pedijatri, srednje zdravstveno osoblje, sveštenstvo, političari, javne ličnosti, sportisti. Posebno je opasna veza između ultranacionalista i antivaksera uz podršku crkve – smatra naš sagovornik
Kada je o sankcijama reč, Prekršajnom sudu je u protekle četiri godine podneto 42 zahteva za pokretanje prekršajnog postupka, dok je samo jedan odbačen. Zbog zastarevanja obustavljena su četiri predmeta. Kada je reč o oslobađajućim presudama njih je 18.
Novčana kazna koja se plaća zbog neispunjavanja zakonske obaveze kreće se od 20 do 50 hiljada dinara. Prema dobijenim informacijama i jednu i drugu platila je po jedna osoba, dok je iznos od 30.000 regulisalo troje lica.

Miroslava Malbaški

  • ZNAČAJAN DOPRINOS
    – List „Zrenjanin” je redovno učestvovao u borbi za vakcinaciju u našem regionu, širio preporuke epidemiologa i pedijatara koji se bave preventivom. Zaslužan je za visok procenat vakcinisanih protiv malih boginja i odsustvo ove bolesti 2017/18 godine – napomenuo je dr Stevanović.