APLIKACIJA „E-AGRAR” TREBALO BI DA UKINE PAPIROLOGIJU, ALI TRAŽI NOVE VEŠTINE

„Pametni” telefoni i računari – neizbežan alat

U protekle dve nedelje ekipe Poljoprivredne stručne službe (PSS) dežurale su u selima Srednjeg Banata kako bi farmerima pomogli da pristupe internet platformi „E-agrar”, koja sa radom počinje 1. aprila.
Prošlog petka posetili su Lukićevo, selo u kojem je aktivno oko 50 poljoprivrednih gazdinstava. Takođe, posluje i Zemljoradnička zadruga „Veljko Lukić Kurjak”.

SIGURNIJE UZ STRUČNJAKE
– U protekla dva sata došlo je petnaestak ljudi. Podjednako su se odazvali i mlađi i stariji poljoprivrednici. Akcija će se ponoviti u selu, a ukoliko neko ne stigne da dođe, svakoga dana može da se javi PSS u Zrenjaninu – kaže nam Tanja Lukić, sekretarka Mesne zajednice „Lukićevo”.
Kako bi mogli da instaliraju aplikaciju, pojedini farmeri morali su da kupe pametne telefone. Jedan od njih je Dragan Jokić, koji je uz roditelje stočarstvom krenuo da se bavi sa pet godina.
– Ja nisam toliko star, ali nisam dovoljno vešt da sve to ispratim. Rad na kompjuteru prepustiću sinu i ćerki. Priča o aplikaciji zvuči super jer obećavaju isplatu subvencija za dva meseca. Sada ih čekamo već godinu dana – ističe naš sagovornik.
Dragan Vojvodić iz Lukićeva pčelarstvom se bavi pet godina, a lane je povećao pčelinjak i kupio novu opremu, koristeći se delimično subvencijama Pokrajine. Pomoći PSS-a odazvao se na predlog predstavnika Mesne zajednice.

– Nemam problem sa tehnologijama, ali nisam ni pokušao sam da se prijavim. Kako nam pomažu sa e-bankingom da bi sve bilo u redu, tako je sigurnije i u ovom slučaju. Verujem da će nam sa aplikacijom biti lakše jer ćemo sve moći da uradimo od kuće – kaže Vojvodić.
Iako se lako snalazi na kompjuteru i telefonu, voćar Marko Prodanović došao je u Mesnu zajednicu kako bi se uz pomoć stručnjaka prijavio preko aplikacije. Kako kaže, sa PSS se svake sezone konsultuje u vezi sa radovima u šljiviku i ima puno poverenje u njih.

Ljiljana Trifunjagić bavi se ratarskom proizvodnjom u kojoj učestvuje cela porodica. Sa stručnjacima zrenjaninske službe je došla da se konsultuje oko pravljenja e-koda, jer tu mogućnost nemaju u seoskoj pošti. Aplikaciju je već instalirala, a kada dobije kod, moći će sama da se prijavi.
– Aplikacija će nam uštedeti vreme jer nećemo morati da idemo do grada i čekamo u redovima. Za nas zaposlene pogodnost je to što ćemo sve moći da obavimo od kuće – ističe naša sagovornica.

PRIJAVE DO 25. MARTA
Kako iz Poljoprivredne stručne službe kažu, najveći problem poljoprivrednika koji su se odazvali akciji je nepoznavanje novih tehnologija – rada na računaru i pametnim telefonima.
– Preko 70 odsto ljudi koji imaju problem su stariji i pitanje je kako će se prilagoditi sistemu. Mnogi nemaju ni računar, što znači da će to neko morati da radi umesto njih – objašnjava Maja Martinov iz PSS-a.
Dodaje da je odziv za konsultacije dobar u svim selima. Podseća da je rok za registraciju na novi informacioni sistem 25. mart.
Nadležni objašnjavaju da poljoprivredni proizvođači u poštama mogu da uzmu parametre za svoj identifikacioni lični broj (e-ID), što predstavlja prvi korak za pristup platformi „E-agrar”. Oni koji nemaju pametne mobilne telefone, u MUP-u treba da izvade kvalifikovani elektronski sertifikat (KES), odnosno elektronski potpis. Međutim, za njegovu upotrebu potreban je računar.

J. Šormaz

  • ZNAČAJNA UŠTEDA VREMENA
    Kako navode nadležni, novi informacioni sistem „E -agrar” uvodi se u cilju ubrzanja upisa i promene podataka u Registru poljoprivrednih gazdinstava (RPG), kao i radi odobravanja i isplate podsticaja.
    Ranija procedura je bila komplikovana zbog čega su podsticaji kasnili. Tako je, na primer, za upis u RPG bilo potrebno otići na minimum četiri šaltera i popuniti 89 podataka na 8 različitih obrazaca. Procenjeno je da je bilo nužno odvojiti 4,5 sata za pripremu i podnošenje zahteva i 1.320 dinara na ime taksi, provizija i za štampanje dokumentacije, navodi se na sajtu Ministarstva poljoprivrede.