DOM UČENIKA: Od ponedeljka useljenje

Tokom raspusta, shodno preporukama nadležnog ministarstva, primenjivane su sve mere dezinfekcije – od dezo barijera do čišćenja, ali i prilagođavanja uslova smeštaja novonastaloj epidemiološkoj situaciji. Dom učenika srednjih škola „Angelina Kojić Gina“ u Zrenjaninu smanjio je, zbog neophodne distance, broj srednjoškolaca koji u njemu borave tokom školovanja sa 316 na 296.
– Jedna soba je ostavljena za izloaciju u slučaju da se neko od naših mladih stanara nađe u situaciji da se sumnja da je pozitivan na KOVID 19, tako da će tu, ako test bude pozitivan, biti zbrinut dok po njega ne dođu roditelji, u slučaju da nije potrebno bolničko lečenje – kaže Dobrica Brdarić, direktor Doma učenika.- Učenici dolaze 31. avgusta i primenjivaće se sve mere (merenje temperature i ostale). Dočekaće ih uređene sobe, sve prostorije u kojima oni borave, sredstva za dezinfekciju ruku i ostalo.
U Domu se nalazi i menza u kojoj se, osim srednjoškolaca, hrane i studenti.
– Svi dobavljači hrane su obavešteni o uslovima njene dostave. Na liniji na kojoj se hrana izdaje stavljene su zaštite od pleksiglasa, obezbeđeni viziri za osoblje… Kod nas se hrani i 150 studenata. Restoran je dovoljno prostran, a napravljen je raspored kada će se menza koristiti, uz poštovanje epidemioloških mera – napominje Brdarić. – Mi smo među retkim domovima u Srbiji koji ima svog medicinskog radnika, medicinska sestra je uključena u sve pripreme.
Na stolovima za ručavanje neće biti predmeta za zajedničko korišćenje, poput slanika, boca sa kečapom, majonezom, senfom… U ovoj ustanovi je, kako vele, učinjeno sve što je predviđeno merama bezbednosti i zaštite. Pri kraju je krečenje soba, kao i zamena dotrajale stolarije i rekonstrukcija sistema za grejanje.


M.Bečejac