ĐORĐE KLAĆ, DIREKTOR TEHNIČKE ŠKOLE O PREDSTOJEĆEM UPISU

Mehatronika i kompjutersko upravljanje

*Zanimanje mehatroničara spaja znanja iz mehanike, to jest mašinstva i elektronike, odnosno elektrotehnike

Mladima su zanimljiva zanimanja posle kojih mogu lako naći zaposlenje ili se školovati dalje na fakultetima ili visokim školama. U svakom slučaju, koje god zanimanje odabrali, u našoj školi dobiće adekvatna i kvalitetna znanja – kaže Đorđe Klać, direktor Tehničke škole ističući da se njeni počeci vezuju za 1930. godinu, te da je više od 22.000 učenika je prošlo kroz učionice, radionice, kabinete, sale i hodnike ove škole.
Koliko će biti upisano đaka u školskoj 2018/2019. godini.
– Upisujemo ukupno 210 učenika u sedam odeljenja kroz četiri područja rada: u Mašinstvu i obradi metala to su mašinski tehničar za kompjutersko konstruisanje i tehničar za kompjutersko upravljanje (CNC) mašina; u saobraćaju su obrazovni profili: tehničar drumskog saobraćaja i vozač motornih vozila; u području rada Geologija, rudarstvo i metalurgija obrazovni profil je rukovalac postrojenjima za dobijanje nafte i gasa i u području Elektrotehnike je nov obrazovni profil tehničar mehatronike.
Znači, ima i novih zanimanja?
– Posebno ističemo da smo prva škola u Srbiji koja uvodi obrazovanje po dualnom modelu za četvorogodišnje obrazovne profile: tehničara mehatronike i tehničara za kompjutersko upravljanje (CNC) mašina. Za školsku godinu 2018/19, zahvaljujući angažovanju Grada Zrenjanina, Školske uprave Zrenjanin, Regionalne privredne komore, Pokrajinskog sekretarijata za obrazovanje i Tehničke škole i razumevanju Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, nakon izlaska iz štampe konkursa za upis u srednje škole, našoj školi odobren je upis jednog odeljenja tehničara za kompjutersko upravljanje (CNC) mašina po dualnom modelu, što se navodi u dopuni konkursa od 13. juna. To znači da učenici mogu konkurisati i za ovo veoma atraktivno i traženo zanimanje.
Da li je tehničar mehatronike zanimanje potrebno privredi i ko je, zapravo, mehatroničar?
– To je možda jedan od najmlađih smerova u obrazovnom sistemu i nastao je zapravo iz želje da se u okviru jednog obrazovnog profila objedine znanja iz više oblasti – spoj znanja iz mehanike, to jest mašinstva i elektronike, odnosno elektrotehnike. Zapravo, učenici koji se odluče da pohađaju ovaj smer, stiču znanja kako iz ove dve oblasti, tako i iz oblasti programiranja, automatike, robotike i informacionih tehnologija.
Prošle nedelje potpisan je memorandum sa tri privredne kompanije.
– Memorandum o saradnji između „Drekslmajera”, „Šinvoza”, IMS-a i Tehničke škole jeste platforma na osnovu koje ćemo, u septembru, potpisati ugovore o izvođenju praktične nastave za tehničara mehatronike i tehničara za kompjutersko upravljanje (CNC) mašina u tim preduzećima po dualnom modelu obrazovanja. Ova saradnja je uspostavljena uz veliku pomoć Grada Zrenjanina i Regionalne privredne komore. U ovom momentu zrenjaninskoj privredi su potrebni stručni kadrovi upravo ovih zanimanja. Takođe, učenici dobijaju mogućnost zapošljavanja u tim preduzećima po završetku srednje škole, ukoliko to žele. Imaju i priliku da po istom modelu nastave školovanje na visokoškolskim ustanovama. U narednom periodu ove tri kompanije zajedno sa Gradom Zrenjaninom uložiće znatna sredstva za opremanje specijalizovanih kabineta u našoj školi.
To se navodi kao dobar primer dualnog obrazovanja. Imali ste uspešnu saradnju i sa drugim privrednicima. Recimo, sa NIS-om.
– Pre četiri godine na inicijativu NIS-a, upisali smo trogodišnje zanimanje rukovalac postrojenjima za dobijanje nafte i gasa, nakon dvadeset godina. Ovi učenici školuju se po specifičnom modelu dualnog obrazovanja. Praktična nastava obavlja se u pogonima i postrojenjima NIS-a u Zrenjaninu i na bušotinama u Banatu. Učenicima je obezbeđena zaštitna i radna oprema, kao i prevoz od škole do mesta izvođenja prakse. Svi učenici generacije koja ove godine završava ovaj obrazovni profil dobiće priliku da se zaposle u NIS-u. Saradnja je doprinela poboljšanju materijalnih uslova za izvođenje nastave. NIS je školi donirao računarski kabinet i pomogao u opremanju specijalizovane učionice.
Očekujete li i ove godine pune đačke klupe?
– Naravno, godinama unazad prisutna je velika zainteresovanost za našu školu, sva mesta se popune već u prvom upisnom krugu, tako da i ove godine očekujemo da će se tražiti mesto više!

MILENA BEČEJAC