DR IVANA CVETIĆANIN ZOGOVIĆ, V.D. DIREKTORKE PLUĆNE BOLNICE

Sve je više obolelih od karcinoma pluća

Odnedavno se na čelu Plućne bolnice nalazi doktorka medicine Ivana Cvetićanin Zogović, specijalistkinja pneumoftiziologije. Pod njenim rukovođenjem privode se kraju radovi započeti na sanaciji krova, a dosta je investicionih planova i za naredni period. Zalaganje dr Cvetićanin Zogović primećeno je i u Podružnici lekara Zrenjanina, koja joj je nedavno dodelila zahvalnicu. U rodnom gradu završila je osnovnu i srednju medicinsku školu. Diplomirala je na beogradskom Medicinskom fakultetu 2003. godine, a pripravnički staž obavila je u KBC Zemun. Master studije iz oblasti menadžmenta u zdravstvu završila je 2020. u Beogradu.
Dr Cvetićanin Zogović karijeru je započela 2005. godine u Domu zdravlja „Dr Boško Vrebalov”, a 2007. prešla je u Plućnu bolnicu, gde je dobila specijalizaciju iz pneumoftiziologije. Ovde je stekla dugogodišnje iskustvo koje ju je 2021. godine dovelo najpre do mesta načelnice specijalističko-konsultativne službe, zatim bolničkog odeljenja i na kraju mesta v.d. direktorke ustanove.
Šta su vaša očekivanja na rukovodećoj poziciji?
– Ovo je veliki izazov za mene, ali uvek sam želela da prihvatim svaku priliku i vidim da li mogu da se snađem u njoj. Prvih par meseci su bili period prilagođavanja jer pored toga što sam lekar, ovo mesto zahteva i veštine menadžera, ekonomiste, pravnika. Posle skoro 10 meseci na funkciji mogu da kažem da sam zadovoljna onim što sam uradila za ustanovu i za ljude. Ovde sam od početka svoje karijere i smatram da dobar rukovodilac ne treba da bude samo dobar stručnjak, nego i dobar čovek, kao i osoba iz redova ustanove.
Kakvo je stanje sa brojem kadrova i opremljenošću Bolnice?
– U ovom momentu ispunjavamo kompletan kapacitet što se tiče kadrova. Dobili smo dozvolu Ministarstva za prijem medicinskog i nemedicinskog osoblja koje je bilo angažovano tokom pandemije. Još uvek ne radimo punim kapacitetom zbog sanacije krova, ali zadovoljavamo svoj plan. Naša ustanova ima kompletnu dijagnostiku. Odnedavno je u upotrebi digitalni rendgen. Dobro bi nam došao skener za dijagnostiku, jer veliki broj pacijenata upućujemo na ovakve preglede. Dobro sarađujemo sa ostalim ustanovama i stručnjacima.
Kakvi planovi predstoje Plućnoj bolnici?
– Radovi započeti prošle godine su pri kraju, sanacija krova nam je bila najveći problem. Planiramo da nastavimo sa sređivanjem enterijera, za šta će nam biti potrebna sredstva od Pokrajine. U pitanju je sanacija prvog sprata i prozora koji su okrenuti ka ulici. Za njihovu zamenu potrebna nam je dozvola Zavoda za zaštitu spomenika jer je naša zgrada pod njihovim pokroviteljstvom. To će biti dug i trnovit put, ali trudićemo se da obezbedimo komfor za pacijente i zaposlene.
Koje su bolesti najčešće među pacijentima i šta je im je uzrok?
– Plućna patologija je raznolika. U ovom periodu karakterističan je povećan broj obolelih od astme pošto je počela sezona cvetanja. U zimskom periodu se više javljaju pacijenti koji boluju od hronične opstruktivne bolesti pluća. Nažalost, u porastu je broj obolelih od karcinoma pluća. Većina ovakvih pacijenata su pušači, ali to više nije pravilo, već genetika igra najveću ulogu. U proteklom periodu smo imali povećan broj obolelih od pneumonija, jer zimski period nosi sa sobom virusne i bakterijske infekcije.
Da li se još uvek osećaju posledice kovida-19 i da li predstoji opasnost od novog talasa?
– Mislim i nadam se da je najgore iza nas. Jedno vreme smo bili kovid ustanova koja je lečila pacijente obolele od korona virusa i pneumonija. U vreme pandemije učili smo jedni od drugih, pratili evropske i svetske smernice za lečenje. Virus nije samo napadao respiratorni trakt, već i druge sisteme. Dosta pacijenata imalo i kardiovaskularne komplikacije.
Šta karakteriše oblast pneumoftiziologije?
– Ovo je stara specijalizacija i trenutno nas ima šest pneumoftiziologa u Plućnoj bolnici. Bila sam u pretposlednjoj generaciji koja je završila studije u Beogradu. Nažalost, ona je sada ukinuta. Njome je za četiri godine obuhvaćeno svo znanje vezano za plućnu patologiju. Karakteristična je jer se bavi izučavanjem disajne plućne funkcije, a akcenat je stavljen na lečenje tuberkuloze. Nekada je ova bolest bila aktuelna na ovom podneblju, a nažalost i sada imamo takve pacijente, ali ne u velikom broju. Leči se dugo, bolnički i ambulantno, i zahteva disciplinu pacijenta i osoblja. Može biti smrtonosna ako se zanemari. Trenutno u ustanovi sumnjamo na jedan slučaj tuberkuloze. Ipak, sa današnjom modernom dijagnostikom ne bi trebalo biti neotkrivenih slučajeva tuberkuloze, ukoliko se pacijenti obrate lekaru na vreme.

Aleksandra Ilijev