BOLNICAMA DONIRANA ZNAČAJNA OPREMA I APARATI

Prepoznate potrebe zdravstvenih ustanova

Opšta bolnica „Dr Đorđe Joanović” i plućna bolnica „Dr Vasa Savić” odnedavno su bogatije medicinskom opremom koja je stigla kao donacija Rotari kluba „Senteniel” (Centennial) iz Kolorada i Radovana Raše Elekovića, člana ovog kluba koji je vodio akciju. Vrednost donacije je skoro 200 hiljada dolara, a njeno prikupljanje trajalo je dve i po godine. Uručena su četiri bolesnička kreveta, 24 kreveta za intenzivnu negu, 2+2 klinička monitora za intenzivnu negu, inkubator, dvoje kolica – nosila i ostali medicinski pribor.

KREVETI, MADRACI, NOSILA..
Raša Eleković se godinama bavi humanitarnim radom i živi u Americi. Kako kaže, upoznat je sa stanjem u državi i potrebama koje imaju naše bolnice. Tako je inicirao ovaj projekat, nakon čega se obezbedilo dovoljno sredstava za obe zdravstvene ustanove.
– Pošto u Koloradu postoji neprofitna organizacija „Project C.U.R.E”, koja se bavi donacijama medicinske opreme, stupio sam u kontakt sa njima kako bi se dogovorili oko procedure i toga šta je sve potrebno obaviti kako bi se to ostvarilo. U toku pandemije poslali su više od 300 kontejnera medicinske opreme u osamdesetak zemalja za godinu i po dana – rekao je Eleković za „Zrenjanin”.
Zatim je inspekcija iz Amerike pregledala bolnice, kako bi ustanovili da li ispunjavaju sve uslove za donaciju.
– Moj izbor su bile Opšta i Plućna bolnica. Stručnjaci su uvideli da ustanove imaju potrebu za opremom, a proveravalo se i da li ona može biti instalirana i redovno održavana. Nakon mesec dana dobili smo izveštaj i krenulo se sa realizacijom i prikupljanjem dodatnih sredstava – rekao je Eleković.

U realizaciji projekta učestvovao je Rotari klub Zrenjanin, kao zvaničan partner , zadužen za komunikaciju i prijem opreme. Akciji su se priključila još četiri rotari kluba iz Kolorada.
Dosta vremena se izgubilo prilikom slanja opreme, što je produžilo čitav proces. I za to postoji dobar razlog.
– U Africi, Aziji, Južnoj Americi obično ne postoji puno regulativa prilikom uvoza robe i sve je vrlo fleksibilno, nema kontrola kada su donacije u pitanju. U Srbiji je Agencija za lekove i medicinska sredstva (ALIMS) zadužena za uvoz ovakve opreme u državu. Vrlo su organizovani i striktni, i nije jednostavno uvesti sredstva. Pojavili su se i dodatni problemi sa birokratijom. Zato je sve trajalo toliko dugo, ali uspeli smo da da realizujemo plan – objasnio je sagovornik „Zrenjanina”.
U američkoj ambasadi u Beogradu održan je i prijem za predstavnike ovog poduhvata.
Elekovićev rotari klub trenutno učestvuje u desetak različitih projekata, a slična akcija planira se i u Bosni i Hercegovini.

ZAVRŠETAK RADOVA DO 31. MAJA
Plućnoj bolnici „Dr Vasa Savić” dostavljeno je 14 električnih kreveta (12+2), monitor za praćenje vitala, madraci, terapijska kolica, 13 koncentratora (kućnih oksigenatora) i ostala bolnička sredstva. U toku je obnova zgrade, a završetak je planiran za kraj maja. Finansijska sredstva od 23 miliona dinara opredeljena su od Pokrajine. Ovo je jedna od većih promena u ovoj bolnici u poslednjih trideset godina, rekla je dr Ivana Cvetićanin Zogović, direktorka Plućne bolnice.
– Promenili smo dotrajali crep, rađena je kompletna izolacija prozora, molerski radovi, postavljena je zaštita protiv golubova. Saniraće se kompletan drugi sprat i potkrovlje – rekla je doktorka.
Iako su donirani kreveti trebali biti postavljeni na renoviranom drugom spratu, zbog njihove veličine i raspoloživog prostora, biće na intenzivnoj nezi.

– Pre nekoliko godina smo dobili nove krevete koje planiramo da postavimo na drugi sprat. Stiglo je 14 kreveta, s time što su dva kreveta za intenzivnu negu. Iako su polovni odlično su očuvani i u izuzetno dobrom stanju. Dobili smo oko sto uniformi za zdravstveno osoblje, stetoskope, pulsoksimetre, rukavice, maske. Nešto smo već pustili u promet, a ostalo je u magacinu dok se ne sanira drugi sprat – rekla je dr Cvetićanin Zogović.
Istakla je da su zahvalni na svakoj pomoći te im je i ova dobrodošla.
– Cilj je da povratimo pun kapacitet bolnice. To je 74 postelje. Nama su 33 kreveta bila van upotrebe. Uspeli smo nekako da preguramo ovu zimu. Zbog povećanog broja respiratornih infekcija bilo je u jednom momentu gusto, čak smo morali da ubacujemo još kreveta – istakla je direktorka Plućne bolnice.

A. Ilijev

  • PODRŠKA ZA POHVALU
    U Gradskoj kući promovisan je ovakav vid humanitarne podrške. Gradonačelnik je u to ime upriličio prijem za predstavnike Rotari kluba Zrenjanin i zdravstvenih ustanova koje su primile pomoć.