DR MILORAD RANČIĆ, DIREKTOR VISOKE TEHNIČKE ŠKOLE

Akademija ili univerzitet primenjenih studija

Dok traje septembarski upisni rok, Ministarstvo prosvete najavljuje promene u oblasti visokog obrazovanja. U javnosti se govori o osnivanju akademija. Plan je da celokupna mreža visokih škola bude uređena za manje od dve godine. Da li to znači spajanje visokih škola – teritorijalno ili strukovno, pa je tako među predloženima i Vojvođanska akademija visokih stručnih škola.
Gde je mesto zrenjaninske Visoke tehničke škole, u ovoj reformi i transformaciji i formiranju Akademija strukovnih studija (Univerziteta primenjenih studija)? O tome govori dr Milorad Rančić, direktor Visoke tehničke škole strukovnih studija u Zrenjaninu.
U javnosti se pominju strukovne akademije ?
– Još 2005. godine Zakon o visokom obrazovanju pored visokih škola strukovnih studija predvideo je i postojanje Akademija strukovnih studija. Međutim, do ovog leta nije bila formirana nijedna. Letos je Ministarstvo prosvete osnovalo prvu, a pre nedelju dana najavljeno je formiranje još desetak akademija strukovnih studija. Prema tom predlogu, Akademiju će činiti nekoliko (4 do 5) strukovnih škola raspoređenih prema teritorijalnom principu ili sličnoj delatnosti.
Koja je svrha osnivanja akademija?
– Najvažniji ciljevi formiranja akademija jesu podizanje kvaliteta visokog strukovnog obrazovanja, racionalizacije programa rada, finansijske uštede. Veoma brzo će doći i do dopune Zakona o visokom obrazovanju koji će precizirati koje sve funkcije preuzima Akademija. Pretpodstavlja se da će to biti strateško planiranje, finansije, izbori nastavnika, kontrola kvaliteta, usaglašavanje studijskih programa, optimizacija nastavnog i pratećeg osoblja, upisna politika, međunarodna saradnja i drugo. Većina visokih škola je najavu ove reforme visokog strukovnog obrazovanja prihvatila sa odobravanjem uz neke predloge za eventualno poboljšanje. Na primer, da se akademija, zameni nazivom Univerzitet primenjenih studija, ali i da se obavi bolji teritorijalni raspored i slično. Naša škola smatra da je reforma visokog strukovnog obrazovanja neophodna. Može se desiti da uskoro dobijemo Banatski univerzitet primenjenih studija.
Šta karakteriše upis u novu školsku 2018/2019. godinu?
– Upravo je u toku drugi upisni rok za 2018/19. školsku godinu. Naša škola nudi izuzetno atraktivne studijske programe i studijske oblasti. U studijskom programu tehnološko inženjerstvo to su biotehnologija, zaštita životne sredine, petrohemija i nafta, farmacija i kozmetika. U oblasti mašinskog inženjerstva, usmerenja su: računarske tehnologije u proizvodnji, energetska efikasnost i obnovljivi izvori energije, automatsko upravljanje i mehatronika. Studijski programi menadžment u kriznim uslovima, elektrotehnika i računarstvo i inženjerstvo zaštite na radu su bez modula. Sve ove studijske oblasti su savremene i moderne a usaglašene su sa sličnim evropskim visokim školama.
Upis je i za specijalističke studije?
– Osim osnovnih studija, koje traju tri godine (180 ESPB), škola će upisati i studente na specijalističkim studijama (prva godina, 60 ESPB) na studijskim programima mašinsko inženjerstvo, tehnološko inženjerstvo, inženjerski menadžment.
Koje se još novine očekuju u novoj školskoj godini?
– Škola će upisati studente na budžetskom finansiranju i samofinansiranju koje je najjeftinije u zemlji. Međtim, prvi put će se pojaviti „studije uz rad”. Ovaj režim će omogućiti studentima koji su u radnom odnosu da mogu uspešno da studiraju, uz praćenje nastave vikendom i posle podne, a mogu izabrati i slušanje manjeg broja predmeta. Takođe, Škola je elaborat o akreditaciji master studija uputila Komisiji za akreditaciju pre više meseci, tako da uskoro očekujemo i rezultate. Radi se o master studijskim programima mašinskog i tehnološkog inženjerstva.
Kakvi su uslovi studiranja u Školi?
– Poznato je da naša škola nudi izuzetne uslove studiranja: amfiteatar, sale za predavanja, multimedijalne učionice, računarske učionice, internet klub, bogata biblioteka. Osim teorijskih, posebna pažnja je posvećena usvajanju praktičnih znanja. Više od 40 laboratorija opremljeno je savremenom opremom. Za novu školsku godinu, opremili smo još dve moderne laboratorije: za biotehnologiju (mikrobiologiju) i za obnovljive izvore energije (solarna elektrana). Imamo i veoma kvalitetan nastavni kadar sa 28 doktora nauka.

M. Bečejac