DR TOMISLAV STEVANOVIĆ, PEDIJATAR, POKRENUO PETICIJU ZA ZAŠTITU PRAVA NA VAKCINACIJU

Borba za zdravlje dece i zajednice

Poslednjih nekoliko godina broj vakcinisane dece MMR cepivom (protiv malih boginja, zauški i rubeole) je u znatnom opadanju, kako u Srbiji, tako i u Evropi. Tome u mnogome doprinose društvene mreže koje su preplavljene grupama protiv vakcinacije, kao i predavanja lekara na temu o štetnosti vakcine, njenim posledicama i prednosti alternativnog lečenja.
Kako bi se sprečilo manipulisanje i uznemiravanje javnosti, zrenjaninski pedijatar dr Tomislav Stevanović pokrenuo je peticiju za zaštitu prava na vakcinaciju i protiv šarlatanstva u medicini, koju potpisuju dve grupe građana: „Dr Stevanović, pedijatrija zasnovana na dokazima” i „Građani protiv šarlatanstva”. Članovi grupe su roditelji iz svih republika bivše Jugoslavije, a do sada je sakupljeno oko stotinu potpisa.

7-1c-Tomislav Stevanovic

 

UDRUŽENI PROTIV ANTIVAKCINAŠA
– U Rumuniji je u poslednje dve godine obolelo između 40 i 50 hiljada dece i smrtnost je visoka, što je bilo neuobičajeno u ranijim izveštajima o oboljevanju od malih boginja i umiranju – više od 40 dece je umrlo, a među obolelima i umrlima bilo je i vakcinisane dece, koja nisu razvila imuni odgovor (njih je oko 4-5 odsto od ukupnog broja vakcinisanih).
Male boginje mogu da izazovu komplikacije u vidu teških epilepsija sa smrtnim ishodom, ili da ostave teške komplikacije na fizički i mentalni razvoj. Ovi podaci su bili okidač u našoj borbi protiv antivakcinalnog lobija koji postoji kod nas u Srbiji, i zajedno sa mojim pacijentima i još jednom grupom na Fejsbuku, koji se duže vreme bori protiv antivakcinaša, pokrenuo sam peticiju koja će biti upućena nadležnim institucijama – ističe dr Stevanović.
Na prvom mestu, kaže naš sagovornik, peticija se odnosi na zdravstvene radnike koji su protiv vakcina, što je osnovni razlog zbog čega roditelji odustaju od vakcinacije. Kako kaže, oni koji su ostali dosledni tome su dr psihijatrije Jovana Stojković, zaposlena na Univerzitetskoj klinici, čiji nastupi su prilično zastupljeni u medijima, kao i prof. Branimir Nestorović iz Tiršove Univerzitetske dečje klinike, koji je naročito protiv MMR vakcine. Peticija se odnosi i na srednje medicinski kadar, kao i na one lekare (najčešće nisu pedijatri) koji savetuju roditelje „u četiri zida” da nevakcinišu decu.

MOGUĆNOST EPIDEMIJE KROZ KOJU GODINU
– Peticiju ćemo poslati na adrese gde rade dr Stojković i prof. Nestorović, a kasnije ćemo se obratiti i Ministarstvu zdravlja, kao i Etičkom komitetu i Sudu časti. Od njih ćemo tražiti da objasne zbog čega je vakcina štetna i kojim dokazima raspolažu, koji su često opskurni i izmenjeni, objavljuju podatke istraživanja koja nisu dokazana. Ukoliko ne prestanu to da rade, imamo dovoljno argumenata da krivično gonimo pomenute lekare i roditelje koji putem društvenih mreža zastrašuju narod, a odgovorni su za smanjenu stopu vakcinisanja. Za godinu, dve, tri kad se naseli virus u populaciju, imaćemo epidemiju – upozorava dr Stevanović.
Na pitanje kada dete treba da se vakciniše, dr Stevanović kaže da postoji nacionalni kalendar koji treba poštovati – između 12. i 15. meseca i da sledi revakcinacija pred polazak u školu, ali da u poslednjih par godina roditelji odlažu vakcinaciju dece dok dete ne prohoda ili progovori, ne napuni dve godine, što indirektno razvija dodatnu sumnju da MMR ima negativna dejstva ili izaziva komplikacije po mentalni i psihofizički razvoj.

  • ZAŠTO JE VAŽNA IMUNIZACIJA
    – Vakcinacija znači zaštititi dete od potencijalno smrtonosne bolesti, a time štitimo i širu zajednicu. Zakon takođe obavezuje roditelje da svoju decu vakcinišu. Zahvaljujući intenzivnoj promociji imunizacije dece i dobrim odzivom na vakcinaciju u Zrenjaninu, nije zabeležen slučaj oboljevanja od morbila i rubeole. Procenti su nam vrlo dobri, u Zrenjaninu je odziv od 85 do 95 odsto u zavisnosti od vakcine – kaže dr Biljana Obradović, načelnica službe za zaštitu dece i omladine Doma zdravlja „Dr Boško Vrebalov”. – U Dečjem dispanzeru zrenjaninskog Doma zdravlja intenzivno radimo na promociji vakcinisanja dece tako da smo vrlo zadovoljni odzivom na vakcinaciju. Ukoliko dete nije vakcinisano iz opravdanih razloga, ili je vakcina odložena, dete će dobiti lekarsko uverenje iz Dečjeg dispanzera i moći će da bude upisano u vrtić ili školu. Ukoliko dete nije vakcinisano iz neopravdanih razloga, ako su roditelji odbili vakcinu, dete neće dobiti lekarsko uverenje, a na Predškolskoj ili Školskoj ustanovi je da odluči da li će to dete biti upisano u vrtić ili školu.
  • BROJ PREKRŠAJA
    Prema podacima koje smo dobili od Prekršajnog suda u Zrenjaninu, broj podnetih zahteva za pokretanje prekršajnog postupka zbog nevakcinisanja dece na teritoriji Grada Zrenjanina, u 2015. godini je bilo 15, od toga ih je rešeno 11. U 2016. godini nije bilo podnetih zahteva, ali je preostalih četiri predmeta rešeno u toj godini. Isti broj zahteva kao 2015, podnet je i ove godine, a do sada je okončan jedan predmet. Od ukupno 16 rešenih slučajeva, tri predmeta su obustavljena zbog zastarelosti, jedan je rešen kaznom u iznosu od 5.000 dinara, 10 predmeta su okončana kaznom u iznosu od 10.000 dinara, jedan predmet iznosom od 15.000 dinara, i jedan globom od 30.000 dinara.

I.ISAKOV