VAKCINACIJA PROTIV HPV VIRUSA DOSTUPNA U DOMOVIMA ZDRAVLJA

Prevencijom protiv raka grlića materice

Srbija se nalazi na trećem mestu u Evropi po broju obolevanja od karcinoma grlića materice. U prvih deset meseci ove godine u Zrenjaninu je otkriveno preko dvadeset premalignih promena i tri karcinoma na ginekološkoj regiji.
Kao meru preventive zrenjaninski Dom zdravlja od 2015. godine organizuje skrininge. Od početka 2023. godine poslato je 4.000 pozivnih pisama za pap test, ali se odazvalo svega oko 1.400 sugrađanki. Pozitivan nalaz imalo je 100 pacijentkinja od kojih je 19 zahtevalo lečenje, upozoravaju iz Doma zdravlja „Dr Boško Vrebalov”.

Kako objašnjavaju, jedan od najčešćih uzroka za razvoj oblesti je infekcija humanim papilona virusom (HPV). Iz tog razloga, cepljenje HPV vakcinom je primarna prevencija u borbi protiv ove opake bolesti.

NEMA NEŽELJENIH EFEKATA
U školskom dispanzeru cepivo je dostupno već više od godinu dana i besplatno je za decu od 9 do 19 godina. Štiti od devet tipova HPV-a koji najčešće izazivaju kondilome, premaligne i maligne promene u ćelijama, ističe dr Jelena Cvetkov, pedijatar u Domu zdravlja.
– Nije u pitanju nova tehnologija. Vakcina postoji već 20 godina i dala je značajne rezultate. Osim crvenila na mestu aplikacije, nema neželjenih efekata, a preporuka je da se primi pre stupanja u seksualne odnose – kaže dr Cvetkov.
Naša sagovornica objašnjava da se cepivo do petnaeste godine aplikuje u dve doze, a kasnije u tri. RFZO pokriva troškove vakcinacije od 9. do 19. godine, kao i završetak procesa svima koji su do 19. godine primili bar jednu dozu. Zainteresovani mogu da se vakcinišu o svom trošku do 45. godine života.
– Zemlje koje su uvele vakcinu kao obaveznu na 100.000 žena imaju jedan slučaj oboljevanja od karcinoma grlića materice, dok je kod nas taj broj čak 30 – ističe dr Cvetkov.

PREVENTIVA ZA OBA POLA
Od 40 tipova HPV-a koji napada ljude, 12 je visoko kancerogeno. Prenosi se seksualnim putem, a u toku reproduktivnog perioda oko 70 odsto ljudi bude u kontaktu sa njim, kaže dr Dragan Ilić, načelnik Službe za zdravstvenu zaštitu žena u Domu zdravlja.
– Iako HPV utiče na razvoj karcinoma, to ne znači da će kod svake zaražene žene doći do malignih promena. Da li će se to desiti zavisi od njenog imuniteta i opšteg zdravstvenog stanja. Neki od faktora koji tome doprinose su – pušenje, godine života, stres, pad imuniteta. Period latence od infekcije do nastanka karcinoma je oko pet godina – kaže dr Ilić.
Dodaje da većina zaraženih virus izbaci spontano, u roku od dve-tri godine. Međutim, od ponovne infekcije imunitet ne može da nas zaštiti, jer se HPV nalazi na spoljnim ćelijama grlića.

– Vakcina je dobra zato što direktno ubacujemo proteinske HPV partikule u krvotok i na taj način stimulišemo imuni sistem da razvije mnogo bolju zaštitu nego prirodni put infekcije – objašnjava Ilić.
Prema njegovim rečima, važno je da se vakcinišu oba pola. Ukoliko cepivo primi 90 odsto populacije, više nećemo morati da se borimo sa rakom grlića materice, vagine, penisa, grla i ano-rektalnim karcinomom.
– Stručnjaci smatraju da ova vakcina treba da bude obavezna, jer sve dok je preporučena, neće zaživeti. Na zakonodavcu je da donese odluku, ali nema nijednog razloga da ovo cepivo ne bude u kalendaru vakcinacije – smatra naš sagovornik.
Doktor Ilić ističe da se u skandinavskim zemljama vakcinacija sprovodi već 12 godina. Studije koje su u njima rađene pokazale su da u grupi koja je primala vakcinu nije zabeležen nijedan slučaj nastanka premaligne lezije. Cepivo je dato u više od pola milijardi doza i nije uočen nijedan neželjeni efekat.

J. Šormaz

  • VIŠE SE VAKCINIŠU DEVOJČICE
    U Srednjobanatskom okrugu od juna prošle godine aplikovano je 1.165 doza vakcine protiv HPV infekcije. U uzrastu od 9 do 19 godina cepivo „gardasil 9” primilo je 628 dece, od čega su više od 80 odsto devojčice, pokazuju podaci Zavoda za javno zdravlje.
    – Prvu dozu primilo je 328 dece uzrasta 9-14 godina, od kojih je 63 odsto drugom dozom završilo vakcinaciju. U grupi uzrasta 15-19 godina prvu dozu primilo je 300 dece, od kojih je 46% vakcinisano sa tri doze – kaže dr Svetlana Popov, epidemiolog u Zavodu.
    U grupi uzrasta od 9 do 19 godina na teritoriji Zrenjanina aplikovano je ukupno 996 doza vakcine, u Opštini Novi Bečej 86, Žitištu 34, Novoj Crnji 30 doza, a u Sečnju 19 doza.