DRUŠTVO ZAVIČAJACA SVEČANOM AKADEMIJOM OBELEŽILO ČETVRT VEKA ČASOPISA

Negovanje različitosti za sliku u budućnosti

Poštujući svoju prošlost, stvaramo sliku o sebi za budućnost – kriltica je kojom se članovi Društva zavičajaca Zrenjanin rukovode, od osnivanja pa sve do danas. Retki su oni koji su verovali da će opstati i Društvo i časopis čiji je ono izdavač. Upravo je jubilej časopisa, koji izlazi već četvrt veka, bio povod za svečanu akademiju koja je nedavno održana u Narodnom pozorištu „Toša Jovanović”.

MLADI NASTAVLJAJU
Kako je na Svečanoj akademiji istakla doživotna počasna predsednica Društva zavičajaca Zrenjanin Marija Čuka, jedan od značajnih uspeha u aktivnosti je privlačenje mladih koji, uz istrajnost starijih članova, nastavljaju istim putem…
Spoj mladosti i iskustva je, i prema mišljenju predsednika Društva, Ernea Lazara, garancija opstanka i Društva, i časopisa „Zavičajac”.
Početak svečanosti, kako i priliči, bio je u znaku multikulturalnosti i multijezičnosti – učenici Zrenjaninske gimnazije su uputili pozdrav na 25 jezika, a pripremila ih je dr Natalija Ludoški, profesorka srpskog jezika i književnosti.
– Dan Zavičajaca obeležavamo svakog 9. decembra – podsetila je Marija Čuka. – Datum vezujemo za prvo pojavljivanje nas pod naslovom „Zavičajci” i to u međuopštinskom listu „Zrenjanin”, davne 1994. godine. U svojstvu autora tih tekstova otpočela sam serijal predstavljanja ponaosob manje poznatih i priznatih ličnosti. Uredničkom podrškom novinarke Slavice Milin za kratko vreme serijal je izazvao veliko interesovanje čitalaca, medija, javnosti, a tako je i do danas ostalo.
Društvo zavičajaca Zrenjanina je osnovano u okviru Zavičajne zbirke Gradske narodne biblioteke „Žarko Zrenjanin”. Pod okriljem Zrenjaninske gimnazije je od 2011. godine.
Branka Jajić
Foto: Zoran Međo

Opširnije u štampanom izdanju