Ediția a 56-a a Marelui Festival de Folclor al Românilor din Voivodina – R. Serbia

Căntecul, folclorul și portul popular la Ecica și Torac
Ediția a 56-a a Marelui Festival de Folclor al Românilor din Voivodina – R. Serbia a avut loc în perioada 18 -19 august, la Ecica, în parcul Castelului. Primul concert al festivalului, ținut în aer liber, a început cu cântece populare interpretate de gazde: grupul vocal al SCA „Ştefan Ştefu” din Ecica, acompaniamentul musical Orchestra de Muzică Populară a Consiliului Naţional al Minorităţii Naţionale Române din Serbia, conduse de Roman Bugar. Timp de două zile pe scenă s-au perindat mai mult de o mie de participanți: ansambluri folclorice, coruri, orchestre, soliști vocali și instrumentiști din localitățile voivodinene.
Festivalul, un everiment cultural importatnt al românilor din Voivodina care pe parcursul celor cinci decenii de existență a contribuit la conservarea și promovarea identității naționale a românilor din regiune. Roman Bugar, președintele festivalului a salutat oficialităţile şi feţele bisericeşti prezente. Primarul oraşului Zrenianin,Čedomir Janjić, a menţionat că orașul Zrenianin organizează din nou un astfel de eveniment semnificativ, manifestare deosebit de importantă, care se organizează de 56 de ani, acest lucru este cel mai frumos mod de cultivare a tradiției, culturii și păstrarea identității comunităților naționale. Cinstea de a inaugura ediţia a 56-a a Marelui Festival de Folclor al Românilor din Voivodina a revenit preşedintelui Consiliului Naţional al Minorităţii Naţionale Române din Serbia, Daniel Petrovici, care a declarat că la cele 56 de ediţii ale festivalului au participat mii de amatori cu misiunea să păstreze cultura, tradiţia şi limba.
Pe scenă a urcat corul bărbătesc al Consiliului Naţional al Minorităţii Naţionale Române din Serbia instruită de dirijorul Leri Mengher.Din şirul interpreţilor vocali şi instrumentişti primii au urcat pe scenă fraţii Roman şi Marin Bugar din Ecica apoi solistă vocală din Ovcea Graţiela Brăgean, Costel Magda din Ecica şi Claudia Cina din Ovcea, Magdalena Roşu din Satu-Nou, Georgeta Sfrăncioc din Torac şi saxofonistul Cristian Morovan din Vlaicovăţ, Ana Popi din Torac, Anisia Băbuţ din Vârşeţ, Cristina Gheţa din Torac, acordeonistul Bogdan Sebastian din Satu-Nou, Ana Maria Damian din Torac,Cristina Mic din Satu-Nou, Stivi Miuţă din Sân-Mihai, Gabriela Petrovici din Torac, violonistul Filip Baloş din aceeaşi localitate, Andreea Şoşdean din Uzdin și Marina Jurca din Vârșeț, Alexandra Rancovici din Nicolinţ, Cristina Cojocar din Uzdin şi Mario Trăilă din Ecica, ultima s-a prezentat Firuţa Cina din Ovcea.
A urmat apoi Grupul vocal al SCA „Steaua” din Ovcea, sub bagheta dirijoarei Lidia Cina, dansatorii din Sân-Mihai şi din Nicolinţ. În partea rezervată invitaţilor speciali s-a prezentat formaţia Societăţii Cultural-Artistice „Petőfi Sándor” din Mužlja, cu o suită de dansuri tradiţionale maghiare.
Cel de-al doilea spectacol al ediţiei a 56-a a Marelui Festival de Folclor al Românilor din Voivodina – Serbia, a fost dedicat, în mare măsură, formaţiilor corale, grupurilor vocale, orchestrelor şi tarafurilor de muzică populară românească, dar şi formaţiilor de dansuri din Torac, Ecica, Coștei, Doloave, Zrenianin, Satu Nou, Ovcea, Alibunar, Glogoni, Ansamblul folcloric ,,Cununa Timişului” din Ghiroda soliştii vocali Dorel Scorobete şi Ciprian Pop. Programul Marelui Festival de Folclor al Românilor din Voivodina – Serbia, pe scena căminului cultural din Torac,pe 11 septembrie, la spectacolul de gala au evoluat soliştii vocali şi instrumentişti: Alexandra Rancovici, Slavko Mitrović Cale, Cristina şi Alina Cojocar, Firuţa Cina, Marija Vučković,Dorel Cina şi Mariana Petrovici Ocolişan, precum şi formaţiile de dansuri din Iancaid, Bariţe, Grebenaţ, Satu Nou şi  Glogoni. Nu a lipsit nici corul mixt al Asociaţiei „Vichentie Petrovici Bocăluţ”, iar publicului s-a prezentat şi orchestra CNMNR, condusă de dirijorul Roman Bugar, împreună cu Taraful CNMNR, a cântat şi  Marin Bugar.
Ediția din acest an a festivalului a fost sprijinită de Primăria orașului Zrenianin, Ministerul Culturii și Informării al Republicii Serbia, Ministerul Afacerilor Externe al României prin Departamentul Politici pentru Relația cu Românii de Pretudindeni, Secretariatul Provincial pentru Cultură și Informare Publică și Secretariatul Provincial pentru Educație, Reglementări, Administrație și Minoritățile Naționale –Consiliul Național al Minorității Naționale Române din Serbia, Institutul de Cultură al Românilor din Voivodina – Zrenianin, Casa de Presă și Editură „Libertatea” – Panciova și Radioteleviziunea Voivodinei Novi Sad. Ediția din acest an a Marelui Festival s-a bucurat și de susţinerea din partea sponsorilor: întreprinderea publică edilitară de salubritate și spațiile verzi a orașului Zrenianin și florăria „Daruši” din același oraș. În cadrul Marelui Festival, la Castelul din Ecica a avut loc vernisajul a trei expoziţii, la care au fost expuse port tradiţional şi lucruri de mână, picturi şi fotografii Spectacolulul a fost prezentat de Patricia Drăgoi şi Marina Bugar, după un scenariu scris de Mariana Stratulat, într-o scenografie concepută de Constantin Grosu.
M.V.