Ediţia a V-a a Festivalului de Teatru în Limba Română pentru Copii „Arlechin“

Trofeul ,,Arlechin 2018” a fost decernat școli din Torac

Sâmbăta trecută, 10 noiembrie, în sala mare de spectacole a Căminului Cultural din Torac a avut loc cea de-a V-a ediţie a Festivalului de Teatru în Limba Română pentru Copii ,,Arlechin“. Manifestare deja tradițională a început cu un recital de poezie lirică apoi a continuat cu poezie în grai. La realizarea everimentului şi-au dat contribuţia peste 150 de participanţi, cu recitări, muzică de calitate şi trupe de teatru instruiţi de profesori şi instructori din şase localităţi. Pe scena Căminului Cultural din Torac au evoluat trupe de teatru şi recitatori din Coştei, Ecica Sân-Mihai, Vârşeţ, Uzdin şi Torac.
Organizatorul principal a fost Asociaţia „Copiii din Torac“, în colaborare cu Teatrul „Junior“ din Târgovişte cu sprijinul financiar al Consiliului Naţional al Minorităţii Naţionale Române din Serbia şi Ministerului Culturii şi al Informării al Republicii Serbia. Printre sponsori s-au mai numărat Asociaţia pentru Artă şi Cultură Românească „Vichentie Petrovici Bocăluţ“, Şcoala Generală „George Coşbuc“, Comunitatea Locală Torac şi DOO ,,Raca“. Manifestare a fost prezentată de crainicii Roxana Clopotaru din România şi Kornel Mili din Torac.


Festivalul s-a derulat pe două secţiuni. Prima recitatorii cu poezii în limba literară şi în grai bănăţean iar cea de-a doua secţiune scenete şi piese teatrale. Juriul acestei ediții a avut următoarea componență Victor Mihalache, directorul Teatrului ,,Junior“ din Târgovişte (membru), Daniela Radu, inginer, membru al juriului la mai multe festivaluri şi Ion Sfera, director pensionat al Căminului Cultural din Sân-Mihai (preşedinte) care au decernat următoarele premii:
La ciclul I-IV, secţiunea poezie în limba literară, Angelina Dan din Ecica şi Inesa Maria Neda din Uzdin au obţinut locul I. Cristina Jula din Sân-Mihai şi Fabian Alexandru Cinci s-au clasat pe locul II, iar Gabriel Gătăianţ din Sân-Mihai şi Cristina Neda din Uzdin au obţinut locul III. La cursul superior, au primit premii: Helena Ocolişan din Torac şi Stefan Seratlici din Sân-Mihai (locul I), Iovana Ţăran şi Bianca Bălan, ambele din Uzdin (locul II) şi torăcenele Alisia Babescu şi Larisa Pancaricean (locul III). Din Ecica a mai recitat şi Valentina Dan, cucerind locul I.
La recitatori în grai bănăţean, Gavril Silvestru Bandu din Ecica, obţinând locul I, Magdalena Spăriosu din Uzdin, plasându-se pe locul II şi Cristofer Andreas Neda, tot din Uzdin, care s-a clasat pe locul III.
Secţiunea a doua a avut trei scenete. Trupa de teatru ,,Micii eroi“ din Ecica s-au plasat pe locul I, actorii de la Ş.G. ,,Sf. Gheorghe“ din Uzdin au ocupat locul II, iar ,,Micii eroi“ de la grădiniţa din Ecica pe locul III. Au evoluat opt trupe de teatru: Ş.G. „George Coşbuc“ din Torac cu piesa ,,Scufiţa roşie“, Ş.G. ,,Coriolan Doban“ din Coştei, ,,Perlele albe“ din Vârşeţ, ,,3 Octombrie“ din Sân-Mihai, ,,Neica“ din Coştei, Ş.G. ,,Sf. Gheorghe“ din Uzdin, ,,Bobiţele sub deal“ din Vârşeţ şi ,,Micii eroi“ din Ecica.
M. V. / F.R.