ELEKTRONSKA UPRAVA U ZRENJANINU NAJEFIKASNIJA – POKAZALO ISTRAŽIVANJE

Sve više procedura „na klik”

Grad Zrenjanin je najbolje ocenjena lokalna samouprava u Srbiji po pitanju kvaliteta elektronske uprave, sa približno 68 odsto ispunjenih indikatora, pokazalo je istraživanje programa podrške Vlade Švajcarske „Svis pro”. Od avgusta do decembra 2018. godine ispitivani su kapaciteti i spremnost 60 jedinica lokalne samouprave u Srbiji da realizuju elektronske usluge (e-usluge), kao i informatička pismenost, percepcija i zadovoljstvo korisnika – građana i privrede.
– Pripremali smo se na vreme i ispunjavali smo sve svoje obaveze blagovremeno – navodi načelnica zrenjaninske Gradske uprave (GU) Jasmina Malinić.
Prve elektronske usluge Grad Zrenjanin je počeo da pruža 2010. godine zahvaljujući pilot projektu, i to na portalu e-uprave Republike Srbije (www.euprava.gov.rs). U pitanju su bile jednostavne procedure koje nisu zahtevale plaćanje niti da građani dostavljaju originalna dokumenta – poput dobijanja izvoda, virtuelnog matičara i slično.
Međutim, prava primena elektronske uprave počinje pre tri godine, kada je usvojen Zakon o opštem upravnom postupku (ZUP), kako kaže načelnica zrenjaninske GU. Tada su zaposleni prošli obuku u Beogradu – imenovana su dva administratora, a nadležni službenici GU dobili su sertifikate. Ovim zakonom uveden je sistem pribavljanja podataka po službenoj dužnosti.
– To znači da mi umesto stranaka pribavljamo podatke iz službenih evidencija. Na primer, sada naš referenat ima pravo da jednim klikom pristupi evidenciji prebivališta Policijske uprave i sam uzme podatke. Nekih dvadesetak servisa kojima takođe imamo pravo pristupa jesu – matične knjige rođenih, venčanih, umrlih, zatim evidencije Nacionalne službe za zapošljavanje, podaci iz registra nepokretnosti Republičkog geodetskog zavoda, zatim izveštaji o isplaćenim penzijama i novčanim naknadama iz baze Republičkog fonda za penzijsko i zdravstveno osiguranje. Ako neko ipak želi da sam donese određeni dokument, onda to mora da potpiše. Sistem pribavljanja podataka po službenoj dužnosti uštedeo je vreme i novac ljudima, tako da ne moraju da nam donose izvode, dokaze, potvrde – napominje Jasmina Malinić.
Dodaje da su službenici GU od septembra 2017, kada su počeli da koriste pomenuti sistem, pa sve do danas, 19.600 puta umesto stranke pribavili dokumenta.
Zrenjaninska e-uprava dobru ocenu programa švajcarske Vlade zaslužila je i zbog toga što građanima nudi veliki broj usluga na portalu elektronske uprave. Tamo, u odeljku za Grad Zrenjanin, između ostalog, mogu poslati prijavu Komunalnoj ili Građevinskoj inspekciji, zatim mogu podneti zahteve za upis u birački spisak, izdavanje poreskog uverenja, građevinske dozvole, za ostvarivanje prava na dečji dodatak.
– Takođe je vrednovano i to što smo sve podatke iz matičnih knjiga i knjiga državljana, stare i više od 100 godina, preveli u elektronski oblik. Mnogo zaposlenih je bilo angažovano na tom poslu, često radeći i prekovremeno. Od ove godine su i upisi u Predškolsku ustanovu obavljani elektronskim putem, tako da je od 2.514 upisane dece, 501 prijava urađena elektronskim putem – kaže načelnica Jasmina Malinić.

  • PROBLEM SVIH – KADAR I FINANSIJE
    Kvalitet elektronske uprave u različitim delovima zemlje prilično je neujednačen, pokazalo je istraživanje programa „Svis pro”. Najrazvijenija je u Vojvodini, zatim u regionima Šumadije i zapadne Srbije, dok je jugoistočna Srbija najlošije rangirana.

M. Maričić