FABRIKA VODE OBUSTAVILA RAD, ZASTOJ JOŠ TRAJE – GOVORE OBRADOVIĆ I DALMACIJA

Šta je zagušilo filtere?

U toku testiranja postrojenja, a usled činjenice da je stepen mehaničkog zagađenja sirove vode (koja se doprema sa obližnjeg izvorišta JKP „Vodovod i kanalizacija”) pretio da trajno ošteti deo opreme, pojavila se potreba za dodatnim radovima koji će u potpunosti otkloniti mehanička zagađenja vode koja ulazi u postrojenje. Radovi će biti završeni u kratkom vremenu, a ranije najavljeni termini zvaničnog početka rada postrojenja, neće biti pomerani. Medijima dostavljamo i fotose mehaničkih zagađenja koja smo konstatovali tokom probe i kontrole filtera i membrana.
Ovim saopštenjem oglasila se prošlog petka „Grupo Zilio”, nakon što je, dan ranije oko 16 časova, obustavljena isporuka prečišćene vode u javnu mrežu.
Slično saopštenje prosleđeno nam je u četvrtak iz JKP „Vodovod i kanalizacija”, sa naglaskom da je snabdevanje grada sirovom vodom stabilno.
Prvi utisak o fotosima je drastičan: na filterima za ultrafiltraciju vide se velike količine materijala mrkocrvene boje, nalik na talog od kafe. Posebno drastično deluju kamenčići dimenzija petnaestak milimetara na sitima koji štite filtere od grubih mehaničkih primesa u vodi.


Jedan od retkih medija koji je ovome posvetio znatniju pažnju, televizija „N 1”, daje izjavu jednog od naših najpoznatijih stručnjaka za hemiju i tehnologiju vode, profesora dr Boža Dalmacije, šefa Katedre za hemijsku tehnologiju i zaštitu životne sredine na Departmanu za hemiju novosadskog Prirodno matematičkog fakulteta.
Profesor Dalmacija kaže da u najnovijem razvoju događaja u i oko fabrike vode sve liči na nekakvu „zatvorenu kutiju”, jer – kako kaže – nema dovoljno informacija. Po njegovoj oceni, pojava crveno mrkog taloga na zašitnim blendama montiranim ispred filtera za prečišćavanje vode ne navodi na pomisao na nekakav kiks u radu ljudi iz „Vodovoda i kanalizacije”.
Obojenje najverovatnije potiče od feri hlorida (gvožđe III hlorid), standardne hemikalije koja služi za odstranjivanje nečistoća u sirovoj vodi, pre nego što ona uđe u procese ultrafiltracije, reversne osmoze i jonske izmene.
U konzorcijumu „Sinerteh” („Zilio”) saznajemo da su obustavili rad postrojenja na savet-upozorenje izraelskih eksperata i da ubrzano nabavljaju rezervne filtere.
Rebalansom budžeta Grada Zrenjanina opredeljeno je 24 miliona i 253.900 dinara za omogućavanje spregnutog rada izvorišta „Vodovoda i kanalizacije” na Mihajlovačkom drumu i postrojenja za prečišćavanje vode.

  • Probni rad trajaće do sredine juna
    Grad Zrenjanin i konzorcijum koji je podigao fabriku vode saopštili su 21. marta da je ishodovana sanitarna saglasnost za korišćenje postrojenja za prečišćavanje vode sa izvorišta JKP „Vodovod i kanalizacija”. U saopoštenju je navedeno da bi probni rad trajao do sredine juna 2019. Do tog momenta, prema planovima investitora, biće okončan probni rad. U koordinaciji sa JKP „Vodovod i kanalizacija” investitor ulaže maksimalan napor da se, istvoremeno sa puštanjem Fabrike u rad, voda i zvanično proglasi pitkom.M. S-n.