FESTIVAL „ŠORT” – kratke priče u „Bejziku”

Majski program čitanja kratkih priča u okviru Festivala „Kikinda šort” nastavljеn је u utorak, 24. maja, u kafeu „Bejzik” u Zrenjaninu. Publici su svoje kratke priče čitali gošća iz Francuske Lea Leskur, zrenjaninski autor Aleksandar Bjelogrlić i pisac iz Beograda Bojan Babić. Moderator programa bio je književni kritičar Vladimir Arsenić, a sa francuskog je prevodila Milana Vojinović.

Rođena u Parizu 1985. godine, Lea Leskur je studirala je istoriju, etnologiju i savremeni ples. Do 2011. živela je u Bangaloru, Briselu, Berlinu i Njujorku. Trenutno živi u Berlinu, i bavi se novinarstvom i pisanjem. Njene reportaže mahom se bave preispitivanjem veza između umetnosti i politike (u Vijetnamu, Grčkoj, Indiji, SAD i drugim zemljama). „Les nuits mélangées” („Mutne noći”), njen prvi roman, pre tri godine objavila je izdavačka kuća „Kero” iz Pariza. Njen boravak u Beogradu, u rezidencijalnom programu Festivala „Krokodil”, omogućili su Francuski institut i Erste banka.

Rođen u Beogradu 1977. godine, Bojan Babić do sada je objavio sedam knjiga, a roman „Čaplinova stopala” izašao je iz štampe 2015. godine. Prozni pisac, esejista i prevodilac Aleksandar Bjelogrlić objavio je nekoliko knjiga, a zbirka pripovedaka „Citadela” pojavila se 2012. godine u izdanju „Agore”.

U okviru festivala „Šort” u „Bejziku” svoje priče su do sada (od januara do aprila) čitali Uglješa Šajtinac, Slobodan Šnajder, Vladimir Arsenijević, Gavra Vlaškalin, Dorotee Elmiger, Mirjana Đurđević, Olivera Skoko, Mileta Prodanović, Miljan Mikić, Srđan V. Tešin, Željko Bodrožić i Srđan Srdić.