FESTIVALU REPORTAŽE U APATINU: Nagrada Igoru Aleksiću

Novinar Igor Aleksić nagrađen je na 21. Internacionalnom festivalu reportaže u Apatinu, koji je završen svečanom dodelom priznanja 9. oktobra. Emisija „Da li tviterašica sme da bude spremačica“, i on kao autor, zaslužili su treće mesto u jednoj od glavnih kategorija – radio reportaža. Prošlog meseca tu emisiju je najstarija globalna asocijacija medija URTI, sa sedištem u Parizu proglasila za deset najboljih radio emisija sveta 2016. godine, uz oznaku „Palmares“.

– Veoma mi je drago što se i u zemlji i u svetu pokazalo da priče o takozvanim običnim ljudima i dalje zavređuju pažnju. Najlepše je biti priznat paralelno, i kod kuće, i internacionalno, a to mi se i ovoga puta desilo zahvaljujući talentu, ali i odličnom timu profesionalaca koji je stao iza mene – rekao je Aleksić za list „Zrenjanin“. – Premda sam, pre svega, TV novinar bio mi je izazov da posle dvadeset godina pauze pokažem da znam da radim i za radio. Uvek ističem da sam karijeru počeo u Zrenjaninu, a onda postao novinar nacionalnih medija, što je obeležilo moju karijeru, u kojoj je svakodnevica za mene uvek imala prioritet, a ne političari i estrada.

igor-aleksic-reportazaNagrađena emisija – epizoda serijala „Radio u koloru“ emitovana na Radio Novostima u Beogradu, gde je Aleksić gostujući autor – bavila se slučajem tviterašice iz Novog Sada Biljane Ilić Kvrgić koja je ostala bez posla u knjižari, a potom je oglasila da traži posao spremačice. Zbog toga su je napali i tviteraši i neki mediji, te je odlučila da više javno ne govori.

Igor Aleksić je uobličio dokumentarnu dramu u kojoj su govorili sociolog Bojan Panaotović, psiholog Aleksandar Šibul i spremačica iz Zrenjanina Milena Knežević, ukazujući na socijalne anomalije na koje šira zajednica ne sme da ostane nema.

Špicu za emisiju je napravio Zoran Modli, montirali su je Marjan Mahalup i Jožef Bukovič, snimatelj naracije je bio Vladica Stamenković, koordinatorka Angelina Radisavljević, dok je timom rukovodio Nemanja Minov. Kao novinari-fikseri pomogli su Gorjana Stojković i Miloš Pešić.

Ovo je 27. Aleksićeva nagrada u karijeri dugoj četvrt veka.